Майчинство

4 неща, за които майките не бива да се притесняват

Отучването от биберона изглежда мисия невъзможна, но не е така

08.01.2013г. / 16 50ч.
Нина Иванова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Няма по-хубаво, но и по-плашещо чувство от това да станеш родител за пръв път. Всичко ти се струва изключително важно, всяка възможна грешка изглежда фатална, а книгите за бъдещи родители са затрупали нощното ти шкафче. Истината е, че няма безгрешен родител, но няма и училище, което да те научи да бъдеш. Има единствено интуиция и огромна любов. Ако се оставиш тези чувства да те направляват, със сигурност ще грешиш, но по-малко. :-)

Нещата, които притесняват майките винаги, в 99% от случаите са основно 3-4, когато става въпрос за новородено бебе:

Биберон и отвикването от него

Един от страшните проблеми за решаване на майките е свикването на детето с биберона. За дамите, които пък не дават биберон на детето, излиза на дневен ред проблемът с болезненото привикване към гърдата, но затова малко по-надолу.

Колкото и невъзможно да ви изглежда отвикването от биберона, не се бойте, този момент ще дойде толкова естествено, че няма и да усетите кога рожбата ви ще заспива без биберон.

Проблеми с кърменето

Свързани статии

Едва ли има жена, която ражда за първи път и не се е сблъсквала с трудностите при кърмене. Болезнени гърди, разранени зърна, преливаща кърма, неправилно захапване на гърдата, трудно изцеждане и още много нелеки задачи стоят пред младата майка. Ако сте на ръба на силите и издръжливостта си, не се колебайте да потърсите помощ. Най-добре е да се свържете с консултант по кърмене, който ще ви помогне и ще ви насочи към тайните на успешното кърмене.

Отбиване

След успешно и продължително кърмене идва нов проблем на иначе безоблачния хоризонт – отбиването от гърдата. Малкото човече е свикнало толкова силно с контакта с мама, с нежността и топлината й, че трудно ще му бъде да се раздели леко с нея. Но начини има. Първо, не го правете отведнъж, дайте му време да свикне с разреденото кърмене, говорете му, че вече е голям и трябва да спрете кърменето. Но че това не означава край на вашето интимно общуване. Гушкането, целуването, говоренето ще са чудесни заместители на кърменето, използвайте ги максимално!

Приучване към гърне

Само при мисълта, че трябва да научите детето да ходи на гърне и ви става лошо. Има решение и на този „страшен“ проблем. Ако започнете по-рано приучването на гърне, преди навършване на 1 годинка на детето, ще ви е по-лесно. Но и да изчакате до по-късна възраст, не е фатално, стига да знаете, че еднократните пелени са изключително неекологичен и замърсяващ околната среда метод да запазите детето си сухо.

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
pipinana ( преди 11 години )