Майчинство

Възпитанието на децата започва от масата

На какво да научим малчуганите, когато седнат на масата

18.01.2013г. / 13 00ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Уважение и любов към храната, семейството, труда на другия – всичко това започва от масата. Ние, порасналите хора, знаем колко е важно членовете на семейството да сядат заедно на трапезата за вечеря. Да споделим половин или един час от времето си с най-близките си; да уважим труда на домакинята, която се е постарала да приготви нещо вкусно; да споделим успехите и несполуките си от изминалия ден – всичко това ще ни отпусне и физически и психически.

Малко са обаче семействата, които спазват тази традиция днес. Всички тичаме по задачи, водим децата на курсове по езици, по музика, на тренировки. Това отнема голяма част от следобеда. После – домашни, уроци за училище и всеки хапва, когато му е удобно, а често даже на крак. И ето, че пропускаме най-подходящия момент да научим малкото си дете на правилните маниери на хранене. Както и всичко останало, детето научава етикета на хранене от примера, който ние му даваме. А как да стане, ако не на семейната вечеря? Е, имаме и още един шанс – в неделя на обяд.

Свързани статии

За начало пригответе масата като за гости – покривка, салфетки, порцеланови чинии, а ако децата не са съвсем малки, можете да им дадете дори стъклени чаши. Урокът по добри маниери ще бъде усвоен от тях още по-успешно, ако вмъкнете в него и малко забавление – ако им правите само забележки със строг и назидателен тон много бързо ще изгубите вниманието им. Можете например да им покажете различни интересни начини на сгъване на салфетките.

Ето с кои правила трябва да започнем:

  • Не започвай да се храниш преди всички да са седнали на местата си.
  • Разгъни салфетката на коленете си предварително.
  • Ако ти трябва нещо от масата, не се протягай, а помоли да ти го подадат.
  • Не говори с пълна уста. Кажи мисълта си след като преглътнеш.
  • Устата трябва да е затворена докато дъвчеш.
  • Води внимателно вилицата или лъжицата до устата си, а не обратно.
  • Използвай вилицата и ножа докато се храниш и се старай лактите ти да са близо до тялото.
  • Когато си се нахранил, постави заедно вилицата и ножа отдясно в чинията си, така ще стане ясно, че си готов за десерта.

Сами ще прецените доколко децата са пораснали, за да усвоят тези правила. Бъдете упорити и търпеливи – за изграждането на трайни навици се иска време. Етикетът включва и много други, но – всяко нещо с времето си. Намерете подходящите думи и начин да поднесете тези най-основни правила разбираемо и естествено, разчитайте на личния си пример. Той е „най-заразителен“. Пък в крайна сметка току-виж се наложило да перете покривката по-нарядко!

Коментирай