Майчинство

Трябва ли майката да е приятел с детето?

Границата между родител и приятел

06.02.2013г. / 13 15ч.
Ивет Лолова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Много се говори за приятелството между родители и деца, за споделянето и доверието. И все пак водещата фигура в общуването трябва да е родителят със своя авторитет, опит и отговорност за здравето и живота на детето.

Десислава Борисова – майка на три деца – защитава тезата, че майката е много повече от приятел.

„Според мен една майка не бива да се опитва да бъде приятел на детето си. Тя е негова майка, а това е много повече. Ако направиш нещо, с което да огорчиш или засегнеш приятел, той може да не те погледне повече или дори да се обърне срещу теб. Но майката приема и прощава всичко. И докато диша ще прави всичко възможно да види детето си щастливо. А всичко това ни кара да вземаме понякога трудни решения, защото носим отговорност.

Ако майката иска да бъде най-добрият приятел на детето си, нека си остане просто негова майка. Любяща, прощаваща, мотивираща, окуражаваща, не укоряваща и винаги помагаща. От това зависи доверието между родителите и децата. От това зависи дали детето ще споделя с вас като с приятел.

И нека не забравяме, че децата възприемат онова, което правим, а не това, което ги съветваме.

Ако искате децата да спортуват – спортувайте с тях; ако искате да споделят – споделяйте с тях; ако искате да не пушат – спрете цигарите вие.“

Коментирай