Майчинство

Провокирайте изобретателността на децата си

... без помощта на електрониката

18.02.2013г. / 15 24ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Естествената любознателност и изобретателност е присъща на всички деца, но това надали важи със същата сила и за нашите – децата на електронните джаджи на 21-ви век. Мобилни телефони, лаптопи, скъпи таблети и компютри – малко са децата, които не вкусват от тези „блага“ на съвремието ни. Ако ги лишим от тях, телевизорът и видеоигрите ще ги приковат към дивана или стола. Те вече нямат нужда да си измислят свои забавления. Защо да се напрягат, след като просто могат да натиснат копчето и да си включат любимата играчка?

Какъв е резултатът от всичко това – изобретателността на децата ни атрофира, а заедно с нея също умовете и телата им. Ясно е, че трябва по всякакви начини да се борим със завземащата пространството около децата ни електроника. Няма да е лесно да надвием в тази конкуренция, но мисля че си струва търпението и усилията ни. Ето с какво можем да се опитаме да изместим поне за един-два часа на ден електронните им забавления.

Да поиграем навън

Едно от най-хубавите и полезни неща, които можете да предложите на децата си е да излязат навън когато имат време за игри. Това ще им даде възможност да използват въображението си, за да си измислят свои забавления. А и не бива да пренебрегваме това, че да са навън, е здравословно за тях поради простия факт, че няма да седят пред телевизора и да ядат чипсове, вафли или други вредни храни. Според статистиките 20% от децата на възраст между 7 и 18 години у нас са с наднормено тегло. Това е наистина тревожно, тъй като вина за това носим и ние като родители. Добър ход от наша страна би било да им купим футболна топка, кънки, велосипед или федербал – така ще стимулираме желанието им да излязат и поиграят навън.

Приложни изкуства

Всяко дете се въодушевява винаги, когато изработи нещо със собствените си ръце. От почти всичко може да се получи произведение на изкуството, дори без да се дават много пари за материали. Съвсем обикновени на пръв поглед неща като пръчки и канап могат да се превърнат в нещо красиво и полезно. Потърсете из чекмеджетата пастели, лепило, амбалажна хартия, картонени кутии и дайте воля на своята изобретателност и детското въображение.

Музикални занимания

Децата слушат песничките, които майките и бабите им пеят за да ги успокоят и приспят още от първите дни на своя живот. След година-две те постепенно сами започват да пеят много от тях. Ако забележите музикални наклонности у своето дете, непременно му дайте шанс да изрази емоциите и чувствата си чрез своя глас. Има детски вокални групи и хорчета, в които специализирани педагози ще се погрижат да развият таланта на вашето дете. С времето те ще преценят заложбите му и ще ви насочат към специалист-инструменталист, за да продължи още по-задълбоченото развитие на музикалния потенциал на детето ви. В школите по изкуства то може да се запознае с музикалните инструменти, достъпни за възрастта му и отрано да открие своето призвание в живота. Факт е, че децата, които свирят на някакъв музикален инструмент, се справят по-добре и с останалите си уроци в училище.

От книжките за оцветяване до палитрата на художника

Цветни моливи, пастели, флумастери и книжки с картинки за оцветяване са най-задължителните елементи на домашните забавления за децата през студените зимни дни, когато лошото време ни принуждава да ги занимаваме вътре в къщи. Рисуването и оцветяването ще ни помогнат да удържим децата тихи и мирни поне за час. Тези занимания ще развият техните двигателни способности и познанията им за цветовете. Пък току-виж сте открили и неподозирания талант на бъдещ художник в лицето на собствения си невръстен син или дъщеря.

С убеждението, че емоционалното и физическо здраве на децата ни зависи от нашата изобретателност и търпение, със сигурност ще намерим начин да провокираме въображението и заложбите им, измествайки електронните играчки от полезрението им поне за 2 часа на ден.

Коментирай
Свободно време