Майчинство

Истини и заблуди за стволовите клетки

Най-честите въпроси са: какво представляват, за какви заболявания помагат и откъде се извличат

14.03.2013г. / 08 50ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Едва ли има човек, който да не е чувал за ползите от стволовите клетки и противоречията около тях. От една страна, някои хора се противопоставят на идеята поради суеверия и често казват „Да не дърпаме дявола за опашката“. От друга страна, учените твърдят и доказват, че стволовите клетки са най-доброто средство за лечение на множество заболявания.

Каква е истината в крайна сметка?

Обществото ни все още е подвластно на предразсъдъци, породени от липсата на достоверна и леснодостъпна информация за смисъла от съхранението на стволови клетки.

Прочетете въпросите и отговорите, за да научите фактите, отвъд зоната на незнанието и заблудите.

Какво представляват стволовите клетки?

Стволовите клетки са първичните клетки на човешкия организъм, те се формират още през третия до петия ден от развитието на ембриона и дават началото на всички тъкани и органи. Стволовите клетки имат две уникални способности – да се самовъзпроизвеждат и да се диференцират (променят) в различни видове тъкани, органи и кости. Поради тези им способности, стволовите клетки действат като ремонтна система на тялото и изследователите в медицината вярват, че носят потенциала да променят кардинално борбата с болестите.

Знаете ли че стволовите клетки от Вашето бебе могат да бъдат приложени и за други членове на семейството?

Стволовите клетки могат да се прилагат при наличие на родствена връзка, на майка, баща или на брат или сестра. Условие за приложение е наличието на тъканна съвместимост (HLA-съвместимост) над 50 % между донора и реципиента. От БИОХЕЛЕНИКА напомнят, че този тип стволови клетки са 100 % приложими към детето, т. е. те са „от него и за него“, без риск от отхвърляне.


Снимка: „Биохеленика“

Каква е вероятността в живота на човека да бъдат използвани стволови клетки?

През целия живот на един човек вероятността да бъдат използвани собствени стволови клетки (автоложно) е 1:400, а необходимостта да използва клетки от друг човек (алогенно) е 1:220.

Благодарение на напредъка на медицината днес е доказано, че терапиите със стволови клетки лекуват все повече заболявания. Модерните биотехнологии залагат на използването на собствената имунна защита на живия организъм.

Кой е най-добрият източник на стволови клетки?

Най-добрият източник е кръвта от пъпната връв и плацентата в акта на раждане. За първи път в България метода за вземане на клетки от плацентата е въведен от БИОХЕЛЕНИКА /www.biohellenika.bg/, с цел съхранение на максимален брой клетки. Този способ е свързан с извличането на стволовите клетки, които са останали в кръвоносните съдове на плацентата след класическото вземане на кръв от пъпна връв.

При раждането стволовите клетки са в милиарди, с висока жизнеспособност, недиференцирани и са носители на оригиналната ДНК.

Кои са другите източници на стволови клетки?

Най-добре познатият източник е костният мозък, но стволовите клетки се вземат с болезнена и травмираща интервенция на гръбначния стълб. Най-новите възможности за извличане на стволови клетки са свързани с вземането им от пулпата на млечен зъб, от пулпата на здрав кътник, от мастна тъкан, от подкожие. Медицината търси активно нови източници на клетки, като например амниотичната течност (средата в която плува бебето). Истината е, че колкото по-млад е организмът, толкова по-голяма регенеративна способност притежават стволовите клетки.

Какви рискове съществуват при раждането за вземане на стволови клетки?

Няма никакви рискове за майката и бебето. Процедурата е напълно безопасна и безболезнена, извършва се до 5 мин. от раждането след прерязване на пъпната връв и предаването на бебето в ръцете на педиатъра.

В случай, че на едно от децата са взети стволови клетки, следва ли да се вземат и от роденото след това?

Категорично ДА. Всяко дете е добре да има своите стволови клетки. След навършване на пълнолетие то има пълното право да се разпорежда с тях както прецени.

Как се извършва съхранението на стволови клетки?

За да запазят качествата си, стволовите клетки се съхраняват в постоянна и контролирана среда, потопени в течен азот при -196 градуса. В БИОХЕЛЕНИКА стволовите клетки се разделят на няколко „криоампули“ от 4 до 12 броя, които се пазят едновременно в две физически обособени тъканни банки. Колкото повече отделни проби, толкова по-добре, защото една проба може да се ползва само за една терапия.

Възможно ли е, ако съм съхранил стволови клетки, някой да ги използва с научно-изследователска или търговска цел?

Във всички държави е забранена търговията с генетичен материал. От Биохеленика стволовите клетки се връщат единствено и само на техните собственици и при наличие на медицинска индикация посочена от лекуващия екип.

Какво е предимството на семейното (частно) банкиране?

Стволовите клетки принадлежат само на семейството, без допълнителни разходи за търсене на съвместим донор и с възможност за незабавно ползване. В сравнение с публичното банкиране цената за намиране на друг съвместим донор варира между 25 и 30 хил. евро и в случай на отхвърляне сумата не се възстановява.

Морално ли е да се използват стволови клетки?

Морално-етичният въпрос се поставя само за използването на ембрионални стволови клетки. За извличането им е необходим ембрион, поради тази причина на строг контрол трябва да подлежат центровете по репродуктивно здраве. От този тип клетки може да се клонира човек.

Решението за съхранение на стволови клетки е един добър план за здравно осигуряване за бъдещето, защото никога не знаем какво ще се случи.

За допълнителни въпроси:
БИОХЕЛЕНИКА БЪЛГАРИЯ
денонощна тел. линия 0700 10 804
www.biohellenika.bg

Коментирай