Майчинство

Кога е времето да откажем детето от памперсите?

Без памперс на плажа

27.06.2013г. / 10 00ч.
Вергиния Генова
Снимка: Gettyimages.com

Снимка: Gettyimages.com

Определено сега е времето. Независимо дали детето е на годинка и половина или на две годинки и половина, лятото е най-подходящото време да откажете вашия мъник от памперсите.

Ясно е, че колкото и да са удобни памперсите, през лятото запаряват и създават и други видове дискомфорт и на детето и на околните.

Сега е моментът да откажете памперсите. Дали отказването на памперсите е като отказването на цигарите – ще кажат бившите пушачи.

Свързани статии

Изпитаната схема е следната.

Още със ставането от сън поставяйте детето на гърне. Дори да не го използва по предназначение, нека постои така известно време. Може дори да изяде сутрешната си каша седнало на гърнето. Ако успеете да го задържите достатъчно време седнало може би ще може да извърши физиологичните си нужди там, а не в памперса. Веднага след това го вдигнете оттам, почистете и го пуснете да играе.

Поставяйте детето на гърне след всяко хранене.

Обяснявайте му колкото пъти е необходимо за какво служи гърнето.

Оставяйте гърнето винаги в полезрението на детето, дори да мислите, че мястото на гърнето не е в луксозния ви хол.

Ако този ритуал се повтаря достатъчно дълго време, детето ще започне да свързва гърнето точно с каквото трябва. И да започне да си казва, че има „пиш“ или каквото сте го научили да казва.

През другото време просто му обуйте едни тънки гащички и ако сте извън дома се запасете с още няколко, както и с мокри кърпички. Ако сте на плажа, в парка или градината, ще е лесно – веднага като намокри или нацапа гащичките, ги сменяйте и питайте къде е гърнето, защо не е казало, че му се пишка или ака.

Никой не иска да е мокър или мръсен. И за децата е неприятно, почти колкото и за вас. Затова и веднага, след като направят белята, както се изразяват някои майки, много от тях започват да плачат, защото осъзнават, че нещо не е както трябва.

Не бива да им се карате, още по-малко, разбира се, да ги биете или да нервничите. Дайте им време, за да свикнат.

Неусетно ще видите как все по-често детето ви казва, когато му се ходи до тоалетна. Важното е да не го карате да се стиска и да се чувства виновно от физиологичните си нужди.

Малко по малко ще свикне и ще може да намалите памперсите само до един за през нощта.

А скоро след това ще забравите изцяло за тях.

Колкото по-рано приключите с памперсите, толкова по-добре за всички. Може би няма несхватливи деца, а мързеливи родители или лелки в детската ясла, които си мислят, че е така изведнъж детето един ден ще каже – стига с тия памперси, искам на гърне. Е, ако наистина вземе, че ви го каже – ще е сигурно, че вие някъде бъркате с детеотглеждането.

Коментирай