Майчинство

Бебе, родено само 740 грама, почерпи в Бургас за рожден ден

Румънско бебенце под един килограм се роди в МБАЛ Бургас преди една година

14.08.2013г. / 15 51ч.
Мария Дуковска
Бебе, родено само 740 грама, почерпи в Бургас за рожден ден

Румънско бебе, родено едва 740 грама, пристигна изненадващо днес в МБАЛ Бургас, за да почерпи за своя първи рожден ден. Антония Домитро се е появила на бял свят точно преди година – на 13 август 2012 г. Тя се е родила преждевременно – в края на шестия месец, но благодарение на лекарите в Родилно отделение и Отделението по неонатология на МБАЛ Бургас, сега е момиченце на 1 годинка, което се развива като здраво, нормално и красиво дете.

Свързани статии

Днес семейството на Антония дойде в Бургаската болница, за да благодари още веднъж за грижите, положени за нея. Майката Кристина и бащата Юлиян донесоха почерпка и дребни сувенири от родината си за лекарите, които са бдяли над дъщеря им повече от два месеца, докато достигне нормалното за изписване тегло от близо 3 килограма. Специално за случая Антония бе облечена в бяла рокля с името си, с извезани от двете страни на гърдите българско и румънско знаме.



„Много е приятно, когато видиш резултата от своя труд и безсънните нощи, прекарани над кувьоза”, сподели развълнувано д-р Слава Коларова, началник на Отделението по неонатология на МБАЛ Бургас. Не за първи път й се случва да спасява бебета, родени с критично тегло и се вълнува за съдбата на всяко от тях. През това време малката Антония усилено дърпаше лекарската слушалка от врата й, а близките й се шегуваха, че сигурно иска да стане лекарка.



Миналата година по това време майката и бащата на бебето – 36-годишната Кристина и 38-годишният Юлиян Домитро са били на почивка в Слънчев бряг. Семейството има син Адриян на 14 години. Опитва се да има и второ дете, но без резултат – майката е имала две бременности, които завършили неуспешно в края на шестия месец. На почивка в Слънчев бряг отново идва бременна, като акушер-гинекологът й в Букурещ я убедил, че няма проблеми да пътува. От друсането в автобуса обаче Кристина получава контракции и рано сутринта на 13 август миналата година водите й изтичат и е приета по спешност в Родилното отделение на МБАЛ Бургас.

Антония е родена с цезарово сечение и остава в България до ноември, когато семейството й я прибира в Румъния. Благодарни, Кристина и Юлиян Домитро кръщават дъщеря си на акушер-гинеколога, който е водил раждането и заявяват, че Антония първо е българка и бургазлийка, а след това – румънка.

Коментирай