Майчинство

Нормално ли е бебето да губи коса?

Загубата на коса при бебетата е съвсем нормален процес

05.09.2013г. / 14 21ч.
Михаела Лазарова
Бебе, което спи. Снимка: Sxc.hu

Бебе, което спи. Снимка: Sxc.hu

След девет месеца чакане най-сетне се е появило вашето бебе. Всеки ден с него е различен за вас. Не спирате да го наблюдавате, притеснява ви всяка пъпчица, появила се върху кожата му. Много млади майки изпитват притеснение и когато косата на бебето започне да капе. Загубата на коса при бебетата е съвсем нормален процес. Тази промяна се дължи на хормони.

Преди да се роди бебето ви има високи нива на хормони, които след раждането започват да спадат. Започват промени по кожата му и естествено по скалпа. Бебето губи коса най-често отзад на главичката. Образува се петно без коса. Този период на покой на растеж на косата е кратък.

Съвсем скоро ще започне да расте нова по-силна коса. Тя може да е с различен цвят от предходната или пък да бъде къдрава. В тези моменти майките си задават въпроса: Как да предотвратя загубата на косата? Няма как, това е естествен процес, който се наблюдава при всички бебета и не изисква лекарска намеса. До шестия месец е нормално бебето да губи коса.

След това, ако загубата продължава да е интензивна, тя може да се дължи на хранителен или медицински проблем. Тогава е добре да споделите с педиатъра вашите притеснения. Освен това той ще ви посъветва още от първия ден как да сменяте позицията на спане на вашето бебе.

Как да се грижите за бебешката коса?

Няма нужда да миете косата на бебето всеки ден. Особено на новородените. Измиването с шампоан не бива да е повече от два пъти седмично.

Бъдете нежни когато масажирате или миете главичката на бебето. Енергичният масаж натоварва космените фоликули и това може да ускори загубата на коса.

Ако решите косата му, използвайте четка с меки косми или широк гребен.

Поддържайте кожата на главата хидратирана.

Използвайте памучни кърпи и чаршафи. Спалното бельо е много важно, защото когато е от естествен памук, то позволява на кожата да диша, предотвратява нежелано изпотяване на главичката. Ако слагате шапчици на бебето, те също трябва да са памучни.

Ако забележите някаква драстична промяна в състоянието на скалпа, посъветвайте се с лекар, през останалото време се радвайте на вашето бебе.

Коментирай
Свободно време