Майчинство

Децата под двегодишна възраст не бива да гледат телевизия

В тези ранни години децата трябва да се учат и образоват от контакта с по-възрастните

16.09.2013г. / 15 41ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Детето вече има навършена годинка и често, когато се опитвате да свършите малко домакинска работа го слагате да седне в столчето за хранене и му пускате детски програми. Мислите, че това е добре за него, защото може да му помогне да проговори по-бързо или защото го забавлява.

Според американската академия по педиатрия децата не трябва да сядат пред телевизор или компютър преди да навършат две годинки. Повече от 50% от родителите пускат телевизора на малките или сядат заедно пред компютъра. Срещата с малкия екран трябва да стане, когато детето е на поне двегодишна възраст.

Свързани статии

Според специалистите за тригодишните времето, което ще прекарат в гледане на детски програми не трябва да надвишава час-два за целия ден. В тези ранни години децата трябва да се учат и образоват от контакта с по-възрастните.

Добре е да се играят игри, които провокират мисловния процес и развиват паметта на детето. Да развиват неговите умения, разсъждения, да задвижват моторните функции. Сред най-добрите методи за учене на малките са книжките, музикалните игри, дисковете с музика и приказки.

Друго, което споделят педиатрите е, че гледането на телевизия от малките деца вечер преди лягане може да наруши съня им, а прекалено много време, прекарано пред малкия екран излага на риск поведението и развитието на децата. Затова бъдете умерени, имайте повече вербална комуникация с малките.

Коментирай
Свободно време