Майчинство

Как да научим детето да шие?

Лесно и забавно

27.09.2013г. / 16 30ч.
Вергиния Генова
Снимка: Вергиния Генова

Снимка: Вергиния Генова

За целта може би е добре да подчертаем, че е добре и ние да се научим да шием :-). Може и да се подразбира, но в днешно време това е по-скоро екзотика, а не толкова жизненоважно умение, което всяка жена трябва да притежава.

Свързани статии

Въпреки това, колкото повече ползваме готови вещи и дрехи, толкова повече хора решават, че ще си направят някакъв уникат сами. Хубаво е да кажеш – сам си го направих, нищо, че не е много перфектно.

Много хубаво е и сами да направите играчка. Още по-хубаво е да научите децата също да си правят.

Първо може би е добре да ги запознаете с различните начини на бродиране. Да им покажете стари покривки, които вие или баба им са бродирали, да им покажете как са зашити играчките или рокличките и накрая сами да им покажете как се вдява конецът в иглата, как се прави тропоска и т. н. Първо само на едно парче плат, а след това може и да опитате нещо по-сериозно. Може да им разкажете как навремето бабите и прабабите им са имали само по една играчка в детството си и тя е била собственоръчно направената кукла от парцали. И пак са били щастливи с нея – пазели са я, обличали са я и са страдали, ако нещо лошо й се случи.

За такива начинаещи шивачи са се сетили и в книжарница „Слънчоглед“. Те са направили заготовки на различни кукли. Вместо нас са скроили и изрязали слончета, жирафчета, бухалчета и други животинки от филц.

От нас само се изисква да съберем кройките, както са ни показали и да ги зашием една за друга – както можем или както са ни показали и да напълним куклата, така че да стане мека и триизмерна.

Всички необходими материали са в комплекта.

Остава само да си изберем животинка и да си припомним как се шие. Тук е мястото да кажа, че се продават и книжки, в които нагледно са показани различните видове бод, игли, конци и т. н.

След това можем да научим и децата си и да ги предизвикаме да опитат сами да си направят кукла.

Веднъж успели, може да се запалят да си майсторят кукли и по свои проекти. Могат да си ги закачат над леглото, да си ги сложат за украса на раницата и най-вече могат да се гордеят, че сами са ги направили.

Коментирай