Майчинство

Хемангиом при децата – решенията

Проблем, който има решение

08.10.2013г. / 13 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Вероятно всеки от вас е срещал бебе, което има малко червено петънце в областта на главичката (най-често). Това състояние се нарича хемангиом и е доброкачествено туморно образувание. Характеризира се с натрупването на кръвоносни съдове в кожата (има и такива, които се натрупват във вътрешните органи).

Биват повърхностни, подкожни или смесени. В някои случаи бебето се ражда с това петънце, но нерядко то се появява месеци след неговото раждане, обикновено след шестия месец. Представлява червено-лилаво, леко повдигнато, овално образувание върху кожата, най-често по главата, ръчичките, клепачите или други части на лицето и тялото на детето.

Размерите на тези образувания варират от 1 мм до няколко сантиметра (могат да бъдат и доста големи). За разлика от други видове рождени белези, тези растат и се променят през първите месеци.

Свързани статии

Какви са причините за появата на хемангиом при децата ?

На този етап причината все още не е известна. По-често се наблюдава при момиченцата и по-рядко при момченцата. Често около първата годинка на детето образуванието започва да се свива и постепенно да изчезва, но някои се оказват по-упорити.

По-големите отминават значително по-бавно. Размерът и това в коя част на тялото се е намирало образуванието донякъде са определящи за това дали ще остане белег от него или не.

Рядко създават допълнителни усложнения и проблеми. Тези, които се намират в областта на свивките на крачетата, около устата, са с по-висок риск от нараняване и кървене ( при хранене и дразнене от памперса), което забавя тяхното преминаване.

Обикновено не са болезнени, освен когато бъдат разранени. За тези, които се образуват върху клепача на бебето казват, че могат да предизвикат проблеми със зрението, затова те трябва да бъдат лекувани навреме. Обикновено се третират с медикаменти или чрез лазерна терапия. Ако забележите някакви промени върху кожата на детето, добре е да се консултирате с лекар.

Коментирай