Майчинство

Майките с надвзети майчински могат да се надяват на адвокатска защита

Вчерашното решение на Комисията по дискриминация е политическо, смятат майките

10.10.2013г. / 14 06ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Вчера, 9 октомври 2013 г., Комисията за защита от дискриминация (КЗД) отхвърли иска на майките с надвзетите майчински и прехвърли топката към Министерския съвет и Народното събрание. Оттам се произнесоха с препоръка двете институции да прецизират текстовете си и да определят какво е детско заведение и детска ясла.

Процедурата обаче е тромава, а и депутатите трябва да направят нещата така, че текстовете да влязат със задна дата. А другата възможност е борба в съда.

Майките обявиха, че продължават битката като обжалват.

Биляна Панчева, една от потърпевшите, благодари на Николай Бареков и екипа му, за това, че активно се включиха в решаването на проблема им. Според нея решението на Комисията е дискриминационно. „Първото решение се бави повече от една година и излезе в средата на 2011-та, след това то трябваше да бъде разгледано отново, но заради смяна на състава на комисията се забави. Така нещата бяха задвижени едва в началото на март 2013 г., а срокът за отговор е 14 дни. Ние разбрахме какво е решението едва вчера. КЗД е преценила, че няма дискриминация, а според нас и според текста в закона, такава има. Така че няма как да си мислим нещо по-различно, освен това, че има дискриминация“, коментира Биляна Панчева. Според нея текстът, че майките на деца, посещаващи ясли не могат да ползват обезщетението си е вкаран в закона едва през 2011 г., а на тях им се искат пари, дадени преди това. Тя лично се чувства дискриминирана, защото държавата й казва, че след като не е работила и записала детето си на ясла, няма възможност да получава майчински, а същото не важи за жена, която се е върнала на работа.

Телевизионното предаване „България без цензура“ и лично Николай Бареков се ангажират да наемат адвокат, който да защитава българските майки, част от които са със запорирани сметки заради т. нар. „надвзети“ майчински.

Коментирай
1 rate up comment 2 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
1 rate up comment 2 rate down comment
Вили ( преди 10 години )
Дано успеят да се преборят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 3 rate down comment
ета ( преди 10 години )
Дано да има резултат от тези действия и да оставят жените на мира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 3 rate down comment
Дафина ( преди 10 години )
Адмирации за постъпката. Много от майките не биха могли сами да си наемат адвокат, а така техните интереси ще бъдат защитени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време