Майчинство

7 нестандартни средства за успокояване на венците при поникване на зъбки

Кой метод бихте предпочели?

05.12.2013г. / 11 06ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Чувствителни, подути венци, обилно намокрен лигавник, раздразнително и сърдито бебче... Майките знаят – така е, когато поникват зъбките на малките сладурковци. Готови ли сте на всичко, само и само мъничето ви да се успокои, докато му поникнат зъбките? Ако отговорът е да, ето няколко интересни предложения за бебешки залъгалки от цял свят, които помагат в трудния момент.

В миналото в Япония на бебетата са давали дървени кукли, наречени кокеши, които мъниците започвали да дъвчат, за да облекчат раздразнените си венци. Модерната алтернатива на тази твърда залъгалка – дървен пръстен, покрит с пчелен восък, който омекотява и действа успокояващо.

В Германия като средство за чесане на зъбки са използвали вид сухар, подобен на бисквита. Нарича се Zwieback, от немски Zwei (две) и backen (пека), тъй като направата му изисква изпичането да става два пъти – единият път се пече тестото, а вторият – нарязаните на филийки сухари. Този метод на печене е пренесен в САЩ и Канада за първи път през 19 век от немски имигранти. Бисквитките, които хапваме с кафето днес, са италианската версия на тази рецепта. По света и до днес за много бебешки храни се използва този метод на двойното изпичане.

В Африка има древно предание, че суровото яйце помага при дискомфорта от поникването на зъби. Според преданието, достатъчно е майката да завърже над главата на бебето сурово яйце, увито в чорап или кърпа и да го окачи над главата на бебето докато спи. Това е цялата магия! Африканците вярват, че това е достатъчно. Когато се появят първите зъбки яйцето може да се свали.

В Индия се използва аюрведически метод с карамфил. Според традиционната аюрведическа медицина се употребяват различни подправки и билки, подходящи за облекчаване на възпалението и дразненето на лигавиците. Листата от карамфил могат да се намачкат и да се смесят с малко вода до получаване на мека паста, която с пръст се маже по венеца. Друга възможност за приготвянето на такава паста е с няколко капки есенция от карамфил, смесена с шафраново масло. Смесва се много добре, преди нанасяне.

Трябва да се обърне внимание на карамфила, особено когато е под формата на етерично масло, тъй като тогава е много по-силен. Ако решите да използвате този метод, първо опитайте да намажете малък участък от кожата, за да се уверите, че няма да възникнат реакции на раздразнение.

Свързани статии

В китайската медицина, както знаем, акупунктурата е много използван метод при лечението на широк спектър от заболявания и състояния. Болезнените венци също биват третирани по този начин. Според китайските вярвания, енергийните меридиани, които преминават през венците, са свързани със стомаха и дебелото черво. Когато има „застой“ в тези канали или някакво възпаление, поникването на зъбите става по-затруднено. Поставянето на игли в определени части от тялото облекчава симптомите и позволява на енергията да преминава правилно през цялото тяло.

Много бебчета използват играчките си за дъвчене, независимо дали са от подходящ материал или не. Във Франция, обаче, си имат специална играчка-жираф, предназначена за това, наречена Софи. Софи е създадена през 1961 година и се е превърнала в специална играчка за дъвчене по целия свят. И как няма да е така! Всичките й крайници стават за дъвчене! Направена е от мек каучук и действа успокояващо и приятно на раздразнените бебешки венци.

Смята се, че балтийският кехлибар има противовъзпалителни и терапевтични свойства и е познат като естествен аналгетик в много сфери на нетрадиционната медицина.

Разпространен е в Естония, Латвия и Литва. Дава се на бебетата под формата на огърлица от кехлибарени камъни. Изследванията показват, че кехлибарената киселина, освобождавана от смолата, която изгражда камъка, се абсорбира от тялото, когато камъкът се носи в пряко съприкосновение с кожата. Тази огърлица се използва от векове в Балтийския регион и на други места, където се намира този вид камък.

Важно е да се направи едно уточнение – кехлибарените огърлици не са предназначени да се дъвчат, а да бъдат носени на врата! Ако решите да използвате този метод, бъдете особено внимателни! Кехлибарените огърлици не са за дъвчене! Окачват се на врата на бебето. Съществува риск от задушаване, затова през цялото време трябва да сте нащрек, махнете огърлицата преди лягане.

Харесахте ли си някой от тези нестандартни методи за справяне с проблема „растящи зъби“?

Коментирай