Майчинство

Проблем ли е нощното напикаване при децата?

На какво се дължи?

12.12.2013г. / 17 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Нощното напикаване при децата е често срещан проблем. Според специалисти обикновено има повече от една причина, която води до него.

Проблеми с пикочния мехур

Пикочният мехур е кух орган разположен в таза. След като той се напълни, урината преминава през него чрез уретера. При повечето деца, засегнати от нощното напикаване, причината е свръхактивен пикочен мехур. Това означава, че мускулите, които контролират органа предизвикват спазми, което води до принудително отделяне на урината.

Прекомерно образуване на урина

Бъбреците са органи, които отстраняват отпадните продукти в кръвта. Те се смесват с водата до получаването на урина и след това преминават към пикочния мехур. Колкото повече течности приема детето, толкова повече урина произвеждат бъбреците.

Затова, ако децата пият повече вода вечерно време е нормално да намокрят леглото през нощта. Напитки като кола, чай или други съдържащи кофеин също могат да стимулират процеса на отделяне на урина. В някои от случаите тялото на детето не произвежда достатъчно количество от хормона вазопресин, който регулира производството на урина.

Дълбок сън

Когато пикочният мехур се напълни с урина, се изпращат сигнали към мозъка. Тези сигнали трябва да подскажат за това детето да стане и да отиде до тоалетна или да седне на гърнето. Въпреки този процес много от децата спят по-дълбоко и мозъкът им не реагира на сигналите, които се изпращат от пикочния мехур.

Също така нервите при някои деца свързани с пикочния мехур може все още да не са достатъчно добре развити. Понякога се случва детето да се събуди нощно време и да иска да отиде до тоалетната, но да изпитва страхове от тъмното, например.

Някои здравословни неразположения

Нощното напикаване може да се дължи и на общото здравословно състояние на детето. Често се среща при заболявания като:

  • Хроничен запек – при запек червата на детето може да бъдат блокирани от фекалии и това да окаже известен натиск върху пикочния мехур
  • Диабет тип 1 – високите нива на кръвната захар могат да доведат до прекомерното производство на урина
  • Инфекции на пикочните пътища
  • Проблеми с пикочния тракт като камъни в пикочни я мехур
  • Увреждане на нервите, които контролират пикочния мехур
  • Сънна апнея – нощното напикаване понякога може да подсказва за състояние наречено обструктивна сънна апнея

Нощното напикаване може да се дължи и на емоционални проблеми, а някои специалисти смятат, че ген също може да е причина за него. Ако някои от родителите или роднина от първа степен е имал този проблем като дете, е много вероятно то да се наблюдава като състояние и при децата му.

Как да се отнесете към проблема?

Разговаряйте с детето. Нека то усети вашата подкрепа. В такива моменти много деца изпитват срам от това, че са се напишкали в леглото. Бъдете търпеливи. Ако искате да споделите проблема с друг член на семейството, добре е това да не се случва пред децата.

Обяснете на детето, че нощно време когато усети, че му се ходи до тоалетна трябва да стане и ако се страхува от тъмното да ви събуди.

Свързани статии

Вечер преди сън задължително детето трябва да отиде до тоалетна. Ако има възможност в часовете преди лягане ограничете напитките, които консумира детето.

Често се случва детето да прекара няколко часа в мокрото легло, което го излага на риск от настинки. Затова, когато вие ставате нощно време до тоалетна, проверявайте дали леглото е сухо.

Обувайте му специални непромокаеми гащички.

Ако нощното напикаване продължи във времето добре е да се обърнете към специалист.

Коментирай