Майчинство

Поставянето на първите обеци – на какво да обърнете внимание?

За да зараснат ушичките по-бързо, мажете ги с кокосово масло

03.01.2014г. / 14 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Поставянето на обеци е една от първите разкрасителни манипулации, през която преминават почти всички момиченца. В повечето случаи всичко преминава без много сълзи и усложнения. Въпреки това е добре да не забравяте няколко основни стъпки, ако тази манипулация скоро ви предстои.

Добре е преди да поставите обеци на ушичките да се консултирате с педиатър. В някои западни страни тази стъпка се предприема, когато на детето са поставени определен брой ваксини. Затова е добре да се посъветвате със специалист, но най-често майките поставят обеци на дъщерите си след като малките са навършили 6 месечна възраст.

По време на манипулацията е хубаво да вземете детето в себе си (особено, ако е малко). Това ще го предразположи. Вземете със вас любима играчка или нова книжка, която да разгледа. Понякога добрата подготовка може да направи така, че манипулацията да премине без много сълзи.

Обърнете внимание на стерилността

Преди да бъдат поставени обеците, козметикът или дерматологът ( не всички дерматолози извършват тази манипулация) трябва да си измие ръцете, да постави на ръцете си санитарни ръкавици, да промие пистолета за поставяне на пиърсинг с антибактериален препарат, а също така и да почисти ушите на детето преди поставянето.

Посетете специалист, който е поставял многократно обеци на малки деца. За бебетата и малките момиченца, за които е трудно да стоят на едно място, поставянето на обеци трябва да се извършва от опитен специалист. Попитайте ваши близки дали могат да ви препоръчат реномиран салон.

Попитайте как ще премине процедурата. Дали ще почистят ушите на детето с дезинфектант, дали е необходимо поставянето на някакъв обезболяващ спрей и дали има риск от него за здравето на детето.

Какъв метал е подходящ за обеци?

Обикновено обеците, които ще бъдат поставени са от медицинска стомана и е малко вероятно да причинят алергична реакция. Златните обеци също са добър вариант.

Свързани статии

Как да почиствате ушите, когато обеците са поставени?

Болката и неразположението трябва да отшумят в рамките на четири до шест седмици. По два пъти на ден почиствайте областта около обицата с кислородна вода или спирт ( ако не са ви посъветвали друго). Също така леко въртете обеците докато са на ушите без да ги сваляте. Някои майки мажат областта около обицата с кокосово масло, за да заздравеят ушите по-бързо, но може да използвате и билкови отвари от смрадлика например.

През първите седмици е нормално да има леко зачервяване на мястото, на което се намират обеците. Рядко, но все пак е възможно да има подуване и изтичане на секрет, понякога гноен. Ако забележите нещо нередно, добре е да се консултирате със специалист. За да избегнете инфекции следете детето дали не се пипа по ушите, също така е добре първите дни ушичките да не се мокрят с вода. Преди да смените първите обеци ще трябва да минат няколко месеца, затова изберете такива, които наистина да са красиви и подходящи за малкото ви момиченце.

Коментирай
4 rate up comment 1 rate down comment
Дида ( преди 9 години )
Купете му едни обички на детето от естествени камъни, че да му върви на здраве или на пари или на както вие си прецените. Всеки камък си има собствена аура и носи по нещичко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 2 rate down comment
Габриела ( преди 9 години )
Ами дайте тогава и рокли да не им обличаме:) те като пораснат да си решат дали искат да носят рокли или панталони...що за мнение....да не говорим че тези дупки зарастват с времто ,ако не искат да носят обеци ,просто няма да си слагат и няма да има дупки...пффф
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 6 rate down comment
Ана ( преди 10 години )
Е, това е вече простотия. Да си пробиеш ушите на детето, защото ТИ искаш така и защото на ТЕБ ти харесва. Имайки предвид, че това остава завинаги- ами ако порастналата девойка не иска дупки!? Сега има безброй начини за безболезнено дупчене- нека момичето само да реши дали иска или не да е с дупки по ушите и ако иска за 2 мин ще се сдобие с такива. *** работа!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар