Майчинство

Сезонни храни, подходящи за бебета

Пюрета, пълни с витамини и минерали

15.01.2014г. / 16 16ч.
Илияна Николова
Снимки:sxc.hu

Снимки:sxc.hu

В хипермаркетите можете да намерите голямо разнообразие от плодове и зеленчуци през цялата година. Те обаче се доставят от къде ли не по света. Има голяма вероятност с оглед увеличаване трайността им, да са обработени с химикали, които едва ли бихте искали бебето ви да погълне.

Всеизвестен факт е, че е добре да се консумират сезонни продукти. Така ще сте сигурни, че са пресни и произведени в България, което все още в някаква степен е гаранция за качество.

Ето някои сезонни продукти, от които бихте могли да приготвите питателна и здравословна каша на бебето ви:

Картофи

Те са един от първите зеленчуци, които са подходящи за прием от бебета. Каша от картофи можете да приготвите като ги задушите във вода, в зеленчуков или пилешки бульон. Пасирайте ги и полезната ви кашичка е готова за нула време.

Ябълки

Те са чудесна добавка в бебешкото меню, защото са сладки, винаги са лесни за намиране по магазините и са пълни с витамини. За да приготвите ябълков сок у дома, обелете корите на ябълките, нарежете ги на парченца. Сложете ги в тенджера с около литър вода и варете в продължение на 15 минути, след това пасирайте. Полученото пюре можете да използвате като самостоятелно хранене или като добавка към друга каша, която искате да разнообразите, например овесена.

Моркови

Често бебетата не искат морковената каша. А този зеленчук е толкова богат на витамини и въглехидрати. Но вкусът му е силен и е най-добре да бъде комбиниран с други храни. Можете да го смесите с ябълки, картофи или кафяв ориз. Сварявате ги на пара, пасирате ги и са готови за вашето бебче.

Свързани статии

Зеле

Зелето е суперхрана с високо съдържание на калций. Зимата изобилства от зеле и затова е добре да го включвате в бебешкото меню. В тенджера комбинирайте нарязани 2 малки купи зеле, 2 купи обелени и нарязани ябълки или круши. Добавете една чаша пилешки бульон и оставете да покъкри. Оставя се да ври 6-7 минути. По желание се добавят пълнозърнести култури за сгъстяване. Накрая всичко се пасира и се оставя да изстине.

Круши

Те са сладки и меки, всички бебета ги обичат. Пюрето от круши е ароматно и е подходящо както самостоятелно, така и в добавка към морковена, ябълкова и зелева каша. Не е необходимо продължително варене. За около 5 минути са готови.

Тиква

Не всички бебенца я предпочитат, но за онези, които с охота я хапват, е препоръчително да я приемат поне веднъж седмично. Към сварената и нарязана тиква се добавят няколко лъжици зехтин и се пече на 200 градуса за около 30 минути. Намачква се с пасатор, ако е необходимо се добавя малко вода.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
pipinana ( преди 10 години )
Свободно време