Майчинство

Какви проблеми крие прекалената консумация на шоколад?

Предизвиква безсъние

01.02.2014г. / 15 48ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Повечето родители знаят, че докато детето не стане на около три години, е добре да не консумира определени храни като шоколад например. Изкушението веднъж опитано, бързо се превръща в любимо лакомство на малките деца.

Повечето проучвания не отричат даването на шоколад в малки количества на децата, особено когато менюто им е богато на полезни храни. Но когато границата се премине и родителите смятат, че още едно блокче шоколад няма да навреди на малкото дете, тогава това може да бъде причина за появата на здравословни проблеми при малките като:

Затлъстяване

Затлъстяването при малките деца е един от най-честите проблеми в световен мащаб. Затлъстяването и неговите усложнения заемат първо място в списъка на лошите ефекти на повишения прием на шоколад от малки деца.

Диабет тип 2

Тази болест не се наблюдава само при възрастните, а и при децата. Консумирането на големи количества шоколад, сладкиши, преработени храни и лакомства в дългосрочен план се отразяват на чувствителността към инсулин. Това от своя страна може да доведе до диабет тип 2.

Свързани статии

Хиперактивност

Рафинираната захар, която се съдържа в шоколада, може да влезе в кръвния поток. Това ще доведе до повишаване на нивото на кръвната захар, до увеличаване производството на адреналин и детето става превъзбудено или хиперактивно. Това е често срещан ефект от честото консумиране на шоколад от малки деца.

Проблеми със съня

Въпреки че количеството на кофеина, който се съдържа в шоколада е ниско, то може да доведе до нарушения на съня, когато шоколадът се приема в по-големи количества.

Пристрастяване

Както някои възрастни не могат и ден без газирани напитки и шоколад, така и децата могат да развият вид пристрастеност към шоколадовите блокчета.

Повишено уриниране

В около 30-40 грама млечен шоколад се съдържат към 5 мг кофеин. Кофеинът действа като диуретик, което ще кара малките да ходят по-често по малка нужда.

И не на последно място алергия

Шоколадът съдържа не само захар и какао, но и много други вещества, които се добавят към него като мляко, ядки, които са вид алергени.

Не лишавайте малките от шоколада, но нека го консумират в умерени количества. Когато лакомствата станат техни любими храни, за родителите става значително по-трудно да създадат култура на хранене при децата.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Десислава ( преди 10 години )
Какво се разбира под умерено количество и колко пъти в седмицата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар