Майчинство

Как да накараме децата да се включат в домакинската работа?

Възпитаване на отговорност с личен пример и ясни правила

08.02.2014г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Когато стане въпрос за домакинските задължения, оправяне на бъркотията в стаята или миене на съдове, децата започват да си правят оглушки и да избягват темата. Борбата за мотивирането и безкрайните обяснения защо трябва жилището да е подредено и чисто се повтарят като развалена грамофонна плоча ден след ден.

За да направите нещата по-лесни за всички, можете да впрегнете в мотивацията времето, в което децата бездействат и скучаят и да го превърнете в позитивен и възпитателен опит.

Имайте предвид личностните особености на детето

Вие най-добре познавате детето си и знаете как реагира в различните ситуации. Затова, за да създадете позитивна нагласа у детето (особено ако е тийнейджър), използвайте моменти, в които сте се убедили, че детето няма да реагира негативно ако го помолите да почисти след себе си или да подреди стаята си. Избягвайте да използвате чистенето и подредбата като наказание – така само ще засилите негативната реакция към задълженията.

Започнете рано с култивирането на тези навици

Нека детето да свикне, че домакинската работа е част от ежедневието, тя не е свободно избираем предмет в училище, а дейност, за която всеки член на семейството е отговорен. Веднага, щом детето достигне възраст, в която може да поема малки домакински отговорности, го карайте да помага с каквото може. Изграждането на по-сложни и трудни задачи нараства с времето, естествено. Важно е отговорността да се превърне в навик и рутина.

Свързани статии

Включвайте детето, дори косвено в отговорностите

Например, изхвърлянето на боклука не е необходимо да става от един човек – можете да се разходите заедно до контейнера. Или да го изпратите да помогне на баба си с донасянето на покупките от магазина. Хубаво е родителите да отделят време за обмисляне на разпределение на задълженията, особено ако имат повече от едно дете.

Направете го да е забавно

Почистването след вечеря може и да е забавно! Ако го организирате като състезание и дадете на всеки различна задача. За справилия се най-бързо може да има специална награда. Разбира се, наградата в крайна сметка е добре да е обща, за да не възниква завист. Или организирайте конкурс за най-бързо прибрани играчки от детската стая – така ще провокирате състезателния дух на децата, ще ги накарате подсъзнателно да се фокусират върху забавната част, не толкова върху самото почистване.

Правете списък със задълженията

Можете да го сложите на вратата на хладилника, за да се вижда от всички. Така всеки ще знае какви точно задължения има и кога трябва да бъдат извършени. Създаването на списък със скучните задачи кара децата да ги отмятат по-бързо, за да се отърват по-бързо от тях. Добре е за изпълнението на задачите да има поставен краен срок. Така децата свикват, че има задължения, които не може да се отлагат прекалено много във времето.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати