Майчинство

Проблеми с кърменето през първите 48 часа – какви са решенията?

Кърменето понякога не е лесна работа

14.03.2014г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Главите на жените, на които им предстои раждане, вероятно са пълни с въпроси и страхове относно раждането, кърменето, болката, справянето с новото предизвикателство. Кърменето също понякога не е лесна работа. През първите 48 часа обикновено се наблюдават някои трудности, за които майките е добре да бъдат подготвени предварително, за да няма изненади и излишна паника.

И така, през първите 2 дни след раждането майките е добре да знаят, че:

Кърменето боли

Причина за това може да бъде прекомерния глад на бебето и фактът, че все още не се е научило как най-добре да суче, за да получи достатъчно мляко. Проблемът може да бъде решен с правилно позициониране по време на кърмене, за да се подпомогне бебето.

Все още нямате кърма

Това би било повод за притеснения за много жени, ако през първите 48 часа кърмата им не потече. Процесът на „идването“ на кърмата се нарича лактогенеза. Дотогава кърмачката има само коластра, така нареченото „предварително мляко“. То е много важно за укрепването на имунната система на бебето и е добре то да приеме възможно най-големи количества от нея.

Ето защо често се препоръчва изпомпването на кърмата, ако тя се забави прекалено дълго през първите часове след раждането. Чрез помпа или ръчна стимулация на гърдите лактогенезата може да бъде ускорена.

Обикновено по-възрастните майки и онези, които раждат с цезарово сечение имат по-големи рискове от проблеми с кърменето през първите часове след раждането.

Свързани статии

Бебето ви губи тегло

В такива случаи майката обвинява себе си, ако не е успяла да кърми бебето достатъчно или че кърмата й не е дошла навреме.

Но според лекарите загубата на тегло при бебетата през първите часове от живота се случва, дори и при наличие на много добро здраве. Особено при бебетата, родени със секцио, загубата на 5 до 7% от теглото е в рамките на допустимото и невинаги означава, че нещо не е наред.

Затова можете да се възползвате от захранване с адаптирано мляко, ако кърмата ви не тръгва по естествен път. Така ще избегнете редукцията на тегло на вашето бебе. Използвайте сухото мляко, докато вашата собствена кърма дойде.

Вашето бебе има жълтеница

Когато се натрупат излишъци от билирубин в кръвта след раждането, кожата на бебето може да добие жълтеникав цвят. Как най-добре да се справите с този проблем? Хранете бебето колкото се може по-рано и по-често. Коластрата действа и като слабително и това понижава нивата на билирубина.

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
поправка ( преди 10 години )
Само една поправкатрябва да се направи с статията - НЕ давайте на бебето адаптирано мляко!Ако искате да кърмите,разбира се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар