Майчинство

Превръщаме ли в бъдещи лъжци децата си като ги послъгваме?

Колкото повече лъжем децата си, толкова по-вероятно е те да се превърнат в лъжци или дори измамници в бъдеще

13.04.2014г. / 14 18ч.
Илияна Николова
Кадър: Youtube

Кадър: Youtube

Не е тайна, че хората лъжат непрекъснато. Лъжат шефа си, лъжат родителите си, лъжат съпрузите си, приятелите си, данъчните и кой ли още не! И няма човек на тази планета, който да не е излъгал детето си поне веднъж в живота си! Просто няма!

Според катедрата по психология на Университета в Сан Диего, Калифорния, колкото повече лъжем децата си, толкова по-вероятно е те да се превърнат в лъжци или дори измамници в бъдеще!

Изследователите събрали 186 деца за проучването, което ги довело до това заключение. Децата били на възраст между 3 и 7 години. На всички е проведен един и същ експеримент – пуснати са им гласове на известни детски герои – Елмо и Бисквитеното чудовище от „Улица Сезам“ и Мечо Пух, като обещаната награда след провеждането на „играта“ била огромна купа с бонбони. Единият звук, който бил предназначен да ги затрудни, бил произведението за пияно на Бетовен „На Елизе“. Малко след това, обаче, възрастният признал, че такава купа с бонбони няма в съседната стая.

По време на класическото произведение изследователят трябвало да излезе от помещението за около 90 секунди, като инструктирал детето (с всяко дете експериментът е проведен индивидуално) да не докосва мистериозната играчка, намираща се в помещението. Връщайки се обратно, възрастният питал всяко дете дали се е поддало на изкушението.

През цялото време децата са заснемани с камера, включително и през времето, в което са били сами в стаята, за да се наблюдават техните реакции.

Резултатите били, че по-големите деца, тези между 5 и 7 години, които са били излъгани за голямата купа с бонбони, били по-склонни да мамят и след това да излъжат за измамата, в сравнение с децата, на които нищо не им е било казано за купата с бонбони в другата стая.

Свързани статии

Експертите по психология смятат, че децата могат просто да следват стъпките на възрастните и да лъжат досущ като тях. Може би децата не чувстват необходимост да казват истината на този етап, нямат ангажимент да споделят истината и дори не се възприемат като лъжци.

Що се отнася до най-малките участници в проучването – изследователите смятат, че те не са излъгали, защото все още не са развили този „сложен“ начин на мислене, какъвто в по-напреднала възраст започва да се развива по модел на възрастните авторитети.

В тази връзка ви предлагаме да разгледате едно забавно видео, което има за цел отново да обследва честността на децата и доколко са склонни да се справят със собствените си стремежи и желания, и след това да казват истината!

Борбата е наистина трудна, защото отново са намесени вкусни и изкушаващи бонбони! Гледайте!


Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
Много ясно, децата копират това което видят вкъщи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар