Майчинство

Последици от авторитарния модел на възпитание

Колко способни са децата да се справят с живота си в по-късен етап?

08.05.2014г. / 11 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Родителството и въобще възпитанието може да се окаже трудна задача. Много хора го смятат за детска игра – щом нашите родители са успели, значи и ние ще успеем! Може би има голяма доза истина в това, но вероятно така са си мислели и родителите на хора, неуспели да се реализират в живота.

Какви са последиците от прекомерно строгото възпитание и как може то да повлияе върху чертите на характера, ценностите и самочувствието?

Ниска самооценка

Когато мнението и възможностите на детето биват подценени, особено с подигравателен маниер, това оставя много дълбок белег в съзнанието им. Той пречи на по-нататъшното развитие на самочувствието в нормалните граници.

Възможно е деца на такива родители в последствие да страдат от прекалено ниско самочувствие, да изпитват трудности при започване на нови начинания, да са склонни към загърбване на собствените интереси, съгласявайки се с чуждото мнение. В допълнение на всичко това обикновено тези деца страдат от дълбоки комплекси, които пречат в социалния и интимния им живот.

Недоверие

Децата на свръхавторитарните родители често страдат от невъзможност да взимат решения сами, защото са свикнали друг да решава вместо тях. Те изпитват съмнения към собствената си преценка и смятат, че тя никога не е точна. Това е огромна пречка за житейския опит. Те се провалят в реализирането на мечти и идеи, защото им липсва смелост за изпълнението им.

Покорство

Твърде стриктните родители без да искат правят от децата си покорни хора с бедна индивидуалност. Тези деца стават неспособни да се справят в отделни ситуации сами, дори и да имат различно мнение, те се страхуват да го изразят. Такива деца също имат проблеми със стресовите ситуации и излизането от тях, механизмите за справяне с тези ситуации са нарушени.

Свързани статии

Преодоляване на трудностите

Авторитарните родители обикновено измислят редица стриктни правила, които не подлежат нито на обсъждане, нито на нарушаване. Нарушаването на тези правила често се наказва сурово. Това пречупва волята на децата и ги кара да смятат безпрекословното следване на нечии правила за нормално и редно. Смятат го за модел, който важи във всички сфери на живота. В последствие децата започват да оценяват себе си все по-ниско, да изпитват трудности в социалната интеграция, някои дори губят способността да изпитват щастие.

Самота

Всяко дете очаква от родителите си разбиране и изслушване. За децата е важно родителското мнение. Чест феномен е родителите, които упражняват прекалено строг метод на възпитание, да нямат особено време за децата си. Те смятат, че след установяването на строгите правила всичко ще си дойде от само себе си и няма да има проблем с децата. Това не е така.

Това създава предпоставка децата да се превърнат в дълбоки интроверти, дълбоко недоверчиви към околните. В някои екстремни случаи се стига до депресивни и суицидни състояния.

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )