Майчинство

Как да разберете дали детето послъгва, че си мие зъбките?

Развалянето на зъбите в детска възраст може да се окаже голям проблем

09.05.2014г. / 16 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Хигиената на устната кухина и зъбите е нещо, на което всички родители първо научават децата си. Изобщо хигиената е част от живота на модерния човек, която е важна част от грижата за здравословното състояние.

Всички знаем колко досадно е миенето на зъбките за децата и колко често те се опитват да поизлъжат дали наистина са ги измили. За майките, които не си падат по строгия надзирателен контрол и разчитат на децата сами да изпълняват хигиенните си навици, но се съмняват именно в изпълнението им, сме подготвили няколко трика, с които ще разберете дали детето ви се преструва, че си мие зъбите. Как да го спипате, че ви послъгва, вижте!

Суха четка за зъби

Големите деца вероятно са придобили доза хитрост, но по-малките все още нямат тези способности. Затова ако четката за зъби е съвсем суха, без съмнение мъничето ви ви послъгва, че е направило сутрешния или вечерния тоалет в банята.

Забележимо отсъстващи петна от паста за зъби по мивката

Знаем, че непрекъснато се образуват петна от паста за зъби по мивката, докато си мием зъбите. Това би трябвало да се случва още повече и при децата ви, защото надали ще имат грижата да измият мивката след употреба. Ако няма нито едно петънце след миенето, значи то не се е случило.

Чисто огледало

Огледалото почти винаги се зацапва от пръски вода при миене на лицето, така че ако е съвсем сухо, най-вероятно нищо не се е случило там.

Детето си измисля какви ли не дейности, само и само да не влезе в банята

Ако забележите такова поведение, много вероятно е детето да избягва миенето на зъбите. Погрижете се да обърнете внимание на това поведение, защото то може да е подтикнато от някакъв проблем – развален зъб, болка, кървящи венци. Ако е така, ще се наложи посещение при зъболекар.

Свързани статии

Зъбите са видимо пожълтели и с плака

Това също е много ясен знак, че детето или се преструва, че мие зъбите, или не ги мие качествено. Ако се налага, покажете му как да го прави и му обяснете какви движения точно трябва да извършва.

Лош дъх

При децата рядко се появява лоша миризма от устата, но ако това се случи е необходимо да обърнете специално внимание и да се уверите дали не става дума за медицински проблем, или просто четката за зъби доста дълго е била „в отпуск“.

Изреждаме всички тези на пръв поглед ясни и логични начини да разберете дали детето ви лъже, че си мие зъбките, за да ви подсетим колко важно е това в най-ранна детска възраст. Много родители пренебрегват постоянното натякване за хигиената на устната кухина, защото смятат, че децата ще се научат с времето. Но развалянето на зъбите в детска възраст може да се окаже голям проблем, който да предопредели съдбата на постоянните зъби, затова хигиената е от първостепенно значение.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
supernova® ( преди 9 години )
Ако давате на децата често да консумират храни с прекалено съдържание на подсладители, мазнини (включително транс-мазнини), оцветители и пр., не очаквайте едното миене да направи чудеса! Наслушах се достатъчно в последните години на родителски оплаквания как децата имали по десетина кариеса, и то на млечни зъби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време