Майчинство

Как да отучите детето да спи между вас?

Не губете контрол

18.05.2014г. / 13 28ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много деца, да не кажем всички, обичат да спят в леглото между родителите си. Независимо дали имат самостоятелна стая или креватче във вашата, отучването от този навик е доста трудно. Какво можете да направите, за да се справите с този вреден навик?

Изберете нова седмица

Ако ще правите генерална промяна в режима на детето по отношение на съня му и най-вече на мястото, където то спи, не е добре да го правите в сряда, например. Според специалистите е добре да се започне начисто от самото начало на седмицата, за да има време детето да посвикне с промените, докато настъпи уикендът, когато обикновено правилата омекват малко.

Занижете децибелите

Още преди да е настъпило време за лягане, започнете да намалявате звука на телевизора, можете да изгасите някоя и друга лампа или да не говорите на висок глас. Така малките деца се успиват по-лесно и ще можете да го приспите в неговата стая.

Почетете му

Децата обичат приказките. Можете да го сложите да легне, когато сметнете, че е станало време за сън и да му почетете приказка. Но нека това да става в неговото легло, не на вашето или на дивана.

Свързани статии

Не губете контрол

Ако детето се е събудило и е изпаднало в истеричен плач или изобщо не иска да си легне само и отново е в истерия, не губете контрол. Най-лошото, което можете да направите, е да му се разкрещите да си ляга веднага! В тези моменти децата са особено чувствителни и това ще засили стреса, вместо обратното.

Бъдете твърди

Ако сте приспали детето и сте си легнали, а посред нощ то идва, буди ви и иска да легне между вас, не се поддавайте. С твърдост го заведете обратно в стаята му и го сложете да си легне. Обяснете му, че всеки трябва да спи в собственото си легло.

Хвалете го

Винаги отбелязвайте колко е пораснало детето и колко добре се справя вече да спи само, когато го направи. Нека чувства гордост и да свързва това с порастването и чувството на отговорност и самостоятелност. Това ще е важно за последващото му развитие.

Коментирай