Майчинство

Възможни причини за потенето на бебешката главичка

На бебетата също им става топло

09.06.2014г. / 15 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: freeimages

Снимка: freeimages

Ако скоро на бял свят се е появило вашето първо бебе, вие със сигурност имате много въпроси относно неговото отглеждане и здраве.

Всяка ежедневна малка промяна при бебето може да прерасне в притеснение за младите родители, като потенето на бебешката главичка например. Вижте някои от най-честите причини за това защо бебето се поти.

Бебето има температура?

Главичката на бебето ще бъде в пъти по-топла в сравнение с останалата част на телцето му. Бузките ще са горещи и е възможно да има и зачервяване на кожата. Най-добрият начин да разберете дали високата температура е причина за потенето на бебето е като измерите телесната му температура.

От друга страна бебешкото тяло функционира по начин, различен от този на възрастните и топлата главичка невинаги е признак за здравословен проблем.

Вероятно сте забелязали че бебешкото тяло почти не се поти. Така е, защото бебето все още няма активни потни жлези, освен тези в областта на главичката и тя се поти доста. Ако главичката е потна, вероятно на бебето му е твърде топло.

Обърнете внимание на дрешките, с които го обличате, на температурата в стаята и на материята на чаршафите. Те трябва да бъдат изработени от 100% памук.

Свързани статии

Потене по време на сън

Една от причините за потенето на бебешката главичка по време на сън е че бебетата не се въртят нощно време така, както възрастните. Те спят в една и съща поза, което води до затопляне и потене на главата през нощта.

Друга причина е че може би бебето е облечено с твърде плътни дрешки, които не позволяват на кожата да диша. Не бива да се прегрява бебето, затова обърнете внимание на това как и с какво го обличате.

Изпотяване по време на хранене и кърмене

Повечето майки кърмят бебетата си в така наречената поза люлка. От тях се изисква да поддържат постоянно с дланта си бебешката главичка в една и съща позиция. Дланта ви отделя топлина върху главичката на бебето и това може да е причина тя да се поти по време на хранене.

Ако забележите обилно потене на бебешката главичка през целия ден и през нощта е добре да се консултирате с лекар.

 

Коментирай