Майчинство

Как да накарате децата да ви слушат?

Разбирайте чувствата им

17.07.2014г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Малките, пък и големите деца рядко слушат родителите си. Всеобщ феномен е да се прави тъкмо обратното на онова, което мама казва. Всички деца го правят. Напълно нормално е. Но има някои неща и похвати, за които и родителите грешат.

За да накарате децата да ви слушат повече и по-скоро да се вслушват в онова, което им казвате и онова, което искате да направят, трябва да усъвършенствате родителските си методи. Как да стане това?

Кажете го с една-единствена дума

Най-добрият начин да поискате от децата да направят нещо или да ви чуят е да го кажете колкото се може по-ясно. Те обикновено знаят какво трябва да направят, но нарочно не го правят. Използвайте цялата си налична сериозност и твърдост и изразете кратко желанието или препоръката си.

Обяснявайте, давайте информация

Най-добрият начин да накарате децата да ви слушат е да посочите ясно фактите, а не само да издавате команди. Инстинктивната реакция на децата е да се противопоставят на командите и постоянните заповеди.

Децата трябва да свикнат да упражняват свободната си воля, за да пораснат самостоятелни и оправни хора. Тънкостта е в умението на родителя да „преподава“ опита си, а не да го налага като единствено правилен.

Затова обяснявайте подробно защо предлагате вашия начин, когато карате децата да направят нещо. Обяснявайте защо искате нещо от децата – нека разполагат с цялата информация. Така постепенно ще се научат да отсъждат кое е правилно и защо не бива да се противопоставят автоматично на всяко ваше искане или предложение.

Свързани статии

Давайте на децата право на избор

Заплахите и наказанията не са ефективни. Те не възпитават истински, а чрез страха заставят децата да действат в определена посока. Така не се изгражда сътрудничество, а страхопочитание, което не е равно на любов и разбирателство.

Ако заставяте детето да прави нещо против волята си и то системно, рискувате то да се превърне в упорит и инатлив възрастен, който ще свикне да върши нещата нарочно наопаки.

Изразявайте очакванията си

Хубаво е да споделяте с децата какви са очакванията ви, как бихте се радвали ако нещата се случат по определен начин. Обяснявайте им защо искате нещо от тях, а не просто да го изисквате мълчаливо. Добре е децата да свикват с аргументираната мотивация от малки, това помага в по-нататъшното им развитие.

Разбирайте чувствата им

Пагубно е да кажете на едно дете: „Спри да плачеш веднага!“. Така у детето се създава усещането, че родителят не се интересува от причината за неговия плач. Това може да остави трайни белези в крехката детска психика.

Показвайте на децата, че сте ги разбрали, че сте усетили откъде идва тяхното упорство и непослушание. Ще се убедите колко по-лесно ще започне да протича комуникацията между вас.

Коментирай