Майчинство

Пробиотиците успокояват колики при бебета?

Ново изследване с нова хипотеза

05.08.2014г. / 15 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Коликите, повръщането и стомашните болки са голям проблем, през който преминават всички бебета. Непрестанният плач къса сърцето на майките, които биха дали всичко само и само бебето им да спре да се мъчи. 

Едно ново проучване поставя въпроса за полезното действие на пробиотиците в борбата с обичайните колики в кърмаческа възраст. Според учените има потенциал живите полезни бактерии да се справят с този неприятен проблем. Те смятат, че пробиотиците са ефективни за намаляване на различни проблеми с храносмилането в тази крехка възраст, включително гастроезофагиален рефлукс, колики и запек. 

Пробиотиците осигуряват „добри бактерии“ за чревната флора, което доказано при възрастните има положителен ефект. Дали това е така и при бебетата?

Изследването е проведено в Италия. В проучването са участвали новородени на възраст до 3 месеца, на които са давани изключително малки дози от бактерията Lactobacillus reuteri. Резултатите показали, че бебетата имали значително по-малки периоди на неутешим плач, предизвикан от колики, запек или повръщане.

Свързани статии

Учените смятат, че използването на пробиотици при кърмачетата в бъдеще би отчело по-малки разходи за медикаменти, посещения при лекар и други услуги, свързани с решаването на този проблем. 

Въпреки тази положителна хипотеза трябва да се отбележи, че изследванията не са достатъчно силно обосновани, за да се започне редовна употреба на пробиотици при бебетата. Съветват се майките да не предприемат никакви действия в тази посока, освен ако наблюдаващият лекар не предпише подобни препарати.

Опасенията са свързани с това, че в тази крехка възраст стената на червата не е достатъчно добре развита и има рискове от попадане на живи бактерии в кръвния ток. Това би могло да доведе до допълнителни усложнения, съобщава Mother Nature Network.

Засега хипотезата, че пробиотиците биха помогнали за успокояването на бебешките колики и запек са в процес на доказване. Надяваме се в бъдеще реално да се открие метод за справяне с неприятното за бебетата състояние.

Коментирай