Майчинство

Храни, забранени по време на кърмене

Кои продукти да избягвате?

06.08.2014г. / 14 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Кърменето е периодът, в който майката предава важни хранителни вещества на бебето си чрез кърмата. Не само хранителните вещества са от значение, чрез кърмата се предават незаменими елементи, които изграждат имунната система на бебето и спомагат за нормалното му израстване. 

Затова е важно какво консумира кърмещата майка. Здравословната храна е от първостепенно значение.

Вредните храни трябва да бъдат напълно изключени, но има и някои продукти, които обикновено се считат за полезни, а в периода на кърменето се оказват непрепоръчителни. Кои са те?

Кафе

Кафето има своите положителни черти – то е много богато на антиоксиданти, които са полезни в борбата със стареенето и туморния растеж. 

Но по време на кърменето трябва да бъде намален значително приема на кофеин. Той влияе бързо на възрастните като ги ободрява и зарежда с мигновен прилив на енергия. Това действие може да се окаже вредно за бебето.

Има опасност кофеинът да предизвика раздразнение, безсъние, безпокойство у бебето. 

Шоколад

Тъмният шоколад се счита са полезен в определени малки количества отново заради антиоксидантите, които съдържа, както и полезните мастни киселини. Но в него отново се намира и немалко количество кофеин, затова влиза в списъка със забранени храни по време на кърмене. 

Цитрусови плодове

Някои съединения в цитрусите, както и в техните сокове могат да раздразнят все още недобре развитата лигавица на коремната стена на бебето. Затова консумацията им е непрепоръчителна по време на кърмаческия период.

Това може да доведе до нервност, дори обриви по кожата на бебето. За да добавите малко витамин С в диетата на бебето заменете тези плодове с папая или манго.

Свързани статии

Броколи

Броколите, както и карфиолът заедно с други зеленчуци от това семейство по правило са потенциални причинители на газове в червата. Това, разбира се, може да се пренесе и върху бебето. 

Бебе с газове в червата означава постоянен плач, раздразнение, болка и колики с крехкото бебешко стомахче. Не приемайте тези храни в периода на кърмене. 

Чесън

Чесънът е изключително полезен в страшно много аспекти, но по време на кърменето трябва да бъде оставен на заден план. 

Знаем, че миризмата на чесъна е много остра и силна. При консумация на този полезен иначе зеленчук има опасност кърмата да се насити с аромата му. Това предизвиква дразнене и нервност у бебето. То може да откаже да се храни. 

Млечни продукти

Доста разпространени са митовете, че кърмачките трябва да консумират повече краве мляко и млечни продукти, докато кърмят, за да захранят бебето си с повече калций и протеини. Това е абсолютно погрешно!

В млечните продукти се съдържат множество алергени, които чрез кърмата се предават към бебето. Могат да се получат алергии към белтъчини, които да прогресират и да доведат до други проблеми. 

Вашето мляко е достатъчно!

Яйца

Същото важи и за яйцата. Яйцата овен това се крият в много готови продукти – хляб, бисквити, сладкиши. Ако ядете допълнително яйца това може да пренасити кърмата ви с повече белтъчини, които да предизвикат проблеми при бебето.

Риба

Рибата е полезна. Тя не може току-така да предизвика газове, колики или нервност. Но живакът в нея е потенциално опасен за малките бебета, затова рибата трябва да се консумира с повишено внимание или да се преустанови изобщо.

Има някои видове риба, които съдържат огромни количества живак и трябва да бъдат тотално изключени. Това са акула, риба меч, скумрия, калкан. 

Магданоз

Той е от семейството на ментата и заедно с нея не е препоръчителен при кърмене. Той може да намали количеството кърма, което усложнява нормалното хранене на бебето. 

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Деси ( преди 9 години )
Моето пък дете съм го кърмила до 9 месец и 10-я му дадох обща храна, и то фрикасе. С чесън. Ами като ни гледа и премлясква, а като опита започна да бие с ръце по масичката на детското столче и да вика "ам ам" .... Нито е имал колики, нито е бил нервен, а аз съм си яла през цялото време каквото ми се яде. Мисълта ми е, че децата са много различни и това, че някое го е заболяло стомахчето не може да се приема като правило за всички деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 4 rate down comment
Trojka Ahilowa ( преди 9 години )
Спокойно, бе, Тани, всички те харесваме : ))))) Я кажи ти колко си живяла в чужбина, та, знаеш так колко кърмят...аз съм обиколила доста по света и мога да ти кажа, че в БГ поне всички почват да кърмят, докато в някои други бели страни около 20-30 процента от майките още в болницата НИКОГА не слгат детето на гърда, щото така са си решили и никой не им се бърка. Много се палиш, Начи, време ти е, ако ме питаш, да се връщаш на работа след 2 години не да кърмиш, ако изобщо някога си работила, де, че едва ли някой ще те вземе сега, куку : )))) В чужнина знаеш ли колко е платеното майчинство и как спират да кърмят, щото итиват да бачкат, дорде бебето е още на 2 месеца...айде да не си говорим наизуст, за кърменето знаеш, *** за чужбината си гола вода!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 3 rate down comment
tani80s ( преди 9 години )
Този който не ми е харесал коментара да кара на ориз и картофи.Да видим колко време ще изкара на диетата и колко килограма ще качи накрая.А и колко месеца ще кърми детето си.То затова в България само 1-2% от децата са кърмачета,като не помагате и не насърчавате кърменето поне не пречете на жените които искат да кърмят и да не лишават децата си от важни витамини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8 rate up comment 5 rate down comment
tani80s ( преди 9 години )
И какво остана да ядем?Я стига глупости!Ще кажете че кърмачката е като раково болната и по никакъв начин не трябва да яде всичко.Само на ориз и вода ли да останем в поериода на кърмене?Кърмя вече 2 години и ако бях спазвала всички забрани да не съм останала жива до сега.Абсолютните забрани са за цигари,алкохол,наркотици и кафе.Ако родителите са предразположени към алергия от даден продукт,то той се спира да се консумира.Иначе няма смисъл.Единствено може да откаже всяка майка решила да кърми като види от какво трябва да се пази,иначе сакън-силни колики!Плодове трябва да се ядат иначе детето дърпа от нашите запаси и проблема си е за нас.чесъна не е забранен,даже повечето бебета харесват вкуса му в кърмата,индийките се хранят с много чесън и къри.През периода на кърмене не ги спират,имам приятелка женена за индиец и от нея го знам това.Боба и лещата предизвикват газове,но в нашият стомах.Те не могат да минат през кърмата,що за глупости пишете.Ограмотете се малко преди да тръгнете да пишете някоя статия.Поне да сте се допитали до консултант покърмене,вместо да четете в интернет писанията на някой велик "професор"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар