Майчинство

5 неща, които всеки бъдещ родител трябва да знае

Готови ли сте за деца?

25.08.2014г. / 17 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Да си родител е най-голямата радост, предизвикателство, изпитание и понякога път осеян с много препятствия. Това означава да бъдеш отговорен за своите постъпки и за живота на децата си. Какво трябва да знае всеки бъдещ родител, преди да премине към тази стъпка?

Контролът е само една илюзия

Вероятно, когато сте се замисляли за това какъв родител ще бъдете, винаги сте си представяли как държите контрола във ваши ръце. Виждате се, като идеалният родител, който е мъдър, търпелив, нежен и спокоен, готов да овладее всяка сложна и непредвидена ситуация.

За съжаление този контрол над всичко свързано с родителството е само мит. Ще влезете в това предизвикателство неподготвени, ще се учите всеки ден на търпение, а непредвидените ситуации ще бъдат всекидневие.

Въпреки това, ви очакват много радостни и незабравими моменти и такива, в които ще гордее с децата си. 

Спомените имат значение

Преди да станете горд родител на страхотни деца, вашият живот е бил изпълнен с много важни събития и моменти, романтични вечери, екзотични пътешествия и т.н. Отделете време, за да създадете система, в която да запазите тези спомени, преди да станете родители.

Направете си фотоалбуми, дневник на пътуванията и големите събития във вашия живот. След като децата се появят продължете да събирате спомени. Защо е важно да запазите моментите от преди родителството?

Защото често ще имате нужда да останете сами със себе си. Ще искате да се върнете в приятните моменти назад, а с помощта на дневник и албум спомените ще останат наистина ярки и цветни. 

Край на вашите фантазии

Много двойки не си дават сметка, че да си родител е дългосрочен ангажимент за цял живот. Когато решите да поемете към тази стъпка се уверете, че живеете в реален свят. Има много популярни фантазии за родителството, в чиито капан попадат много двойки.

Те често разсъждават "Да станеш родител  е едно ново начало." Не, това променя тотално живота ви и новото начало е отговорност за цял живот, а не нещо, което  щом не ви хареса, може да замените с друго ново начало.

Свързани статии

Край на дългите излежавания в леглото и спането до късно

Бебетата се хранят на всеки 2 до 3 часа. Цял ден и цяла нощ, те се нуждаят от вашето внимание. Често двойките си представят как, докато бебето спи, те ще спят заедно с него.

Истината е, че тогава е времето, в което ще имате куп други задължения и желания, като да посетите козметик, да прочете книга, да хапнете и т.н.

Щом бебето се появи, вашият часовник се настройва спрямо неговите нужди, целият ви свят се върти около това малко създание. Готови ли сте на тази промяна? 

Не се опитвайте да бъдете перфектни

Родителите не са предназначени да бъдат перфектни. Те трябва да присъстват активно в живота на децата. Допускат грешки, от които се учат. Учат се от децата си и този процес се случва някак плавно.

Затова бъдете уверени, имайте присъствие, но не се опитвайте да сте перфектни, защото  няма как да го постигнете, а и не е нужно. 

Коментирай