Майчинство

Митове за кърменето и алкохола

Погрешни вярвания, които могат да имат сериозни последствия

12.09.2014г. / 14 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Има много митове за кърменето и алкохола. Всички знаем, че не е добре да се прекалява с алкохола, докато бебето суче. Някои по-строги и консервативни съветници дори изключват алкохола напълно.

Каква е истината?

Мит №1 – Кърмещите майки не трябва да пият никакъв алкохол

Ключовата фраза тук е „никакъв алкохол“. Прекомерната употреба винаги е непрепоръчителна. Според новите теории няма нищо лошо в това да се допуска по една чаша вино на ден, но с изключителна мярка.

Мит №2 – Отнема 3 дни, докато кърмата се прочисти от алкохола

Ако е необходимо толкова много време за метаболизирането на алкохола от организма, майката или е изпила невъобразимо голямо количество, или няма да е жива. Алкохолът се обработва в рамките на часове, като това е индивидуално, но горе-долу са нужни около 4-5 часа.

Мит №3 – Пиенето на алкохол помага за образуването на кърма

Този мит е доста стар и според мнозина той е начин някои жени да оправдаят любовта си към питието.

Вместо това лекарите препоръчват да се придържате към установените методи за провокиране на кърмата, които включват консумация на полезни естествени продукти.

Свързани статии

Мит №4 – Всичко, което трябва да направите е да изпомпате кърмата и алкохолът ще изчезне до следващото кърмене

Кърмата има същите нива на алкохол, каквито има и в кръвта ви. Това означава, че докато не мине достатъчно време да се метаболизира този алкохол, той няма как да се премахне от кърмата. Все едно да си изпомпате кръвта, за да премахнете алкохола!

Мит №5 – Алкохолът в майчиното мляко подобрява съня на бебето

Този мит звучи цинично, защото човек би си помислил, че бебето се напива с алкохол и заради това заспива, както се случва и с пияните възрастни. Напротив, алкохолът причинява раздразнение у бебето и го кара да се буди по-често през нощта, плачейки.

Единственото сигурно нещо, което бихме могли да заключим е, че с алкохола не трябва да се прекалява както по принцип, така и по време на кърменето. Най-вече тогава!

Коментирай