Майчинство

Домашни грижи при разранени зърна

Доказано помагат!

05.11.2014г. / 12 49ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Жените, които са избрали да кърмят своите бебета, знаят колко неприятно е усещането за напукани и разранени зърна. Това често срещано оплакване може да наруши нормалния ритъм и храненето на бебето. Няколко изпитани домашни грижи ще ви помогнат да се справите с него.

Кърма

Кърмата, освен че е основно хранене за бебето, има редица други приложения. Повече за тях вижте тук. С нейна помощ може да се погрижите за разранените зърна. Тя има способността да лекува напуканата кожа, да спре кървенето и болката.

Майчиното мляко има и антибактериални свойства. Преди кърмене нанесете няколко капки кърма върху зърното и засегнатата кожа около него. След като накърмите бебето отново направете тази грижа. Следвайте тази процедура по няколко пъти на ден, докато зърната напълно заздравеят.

Етерични масла

Етеричните масла и зехтинът също могат да помогнат да възстановите разранените зърна. Те действат като добър овлажнител и подхранват кожата за часове наред. Маслата ще намалят напукването и разраняването и ще ускорят процеса на заздравяване.

Затоплете етерично масло по ваш избор. Трябва да бъде приятно топло. Нанесете го с леки масажни движения. Преди да накърмите бебето, измийте гърдите си много добре.

Свързани статии

Паста от босилек

Босилекът има лечебни свойства и може да помогне при редица кожни проблеми, включително и при разранени зърна. Билката ускорява процеса на зарастване и намалява дискомфорта. За да си направите паста от босилек ще ви трябват няколко пресни листа.

Измийте ги добре и ги смелете, след което ги поставете върху засегнатите места.

Гел от алое вера

Алое вера е едно много ефективно средство за лечение на разранена кожа. Подхранва, заздравява я и намалява болката. Нанасяйте върху засегнатите места 100% гел от алое. След като изсъхне го изплакнете обилно с вода. Никога не кърмете бебето преди да сте измили гела от гърдите си.

Коментирай