Майчинство

Как месецът на раждане влияе на здравето на бебето?

И други фактори

20.11.2014г. / 10 44ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Периодът преди и след раждането на едно бебе е от съществено значение за неговото здраве и нормално развитие. Всичко – от нивата на стрес на майката през излагането на тютюнев дим, пестициди, домашен прах, вредна храна, до домашните любимци може да има огромно значение за риска от поява на здравословни проблеми.

Фактор може да се окаже и месецът, в който бебето се ражда! От години науката се занимава със значение на сезоните и влиянието им върху всичко живо на планетата, включително и хората.

Голяма част от изследванията в тази насока вземат под влияние и фактори като социално-икономически статус на майките и продължителност на бременността, които също биха могли да повлияят върху здравето на бебето и майката.

Концепции за месец май и преждевременно раждане

Според едно проучване от миналата година, жените, забременели през месец май имат 10% по-висок риск от преждевременно раждане. Изследователите предполагат, че високите рискове и влияния, причинени от грипа през зимните месеци вероятно играят роля и през месец май, тъй като тогава обикновено има вълна от вирусни инфекции.

Доказано е, че вирусните заболявания могат да се окажат сериозна причина за преждевременно раждане.

Есенни раждания и физическа устойчивост

Проучванията показват още, че момчетата, родени през есенните месеци, могат да проходят с до 10% по-бързо, да скачат с до 12% по-високо и да са с 15% по-силни от момчетата на същата възраст, но родени през април. Проучването е проведено през 2014 година и е публикувано в International Journal of Sports Medicine. Децата, родени през есента, се оказват по-здрави физически в сравнение с останалите, родени през останалото време от годината.

Авторите предполагат, че възможно обяснение за този феномен е, че майките, които са прекарали бременността си през лятото са изложени на повече слънчева светлина. Следователно произвеждат повече витамин D, който е важен хранителен елемент за развитието на плода.

Свързани статии

Пролетни бебета и множествена склероза

Ниските нива на витамин D по време на развитието на бебето в корема на майката също така може да изложи децата на повишен риск от множествена склероза по-късно в живота. Проучването е проведено в Лондон и е установило, че нивата на витамин D при бебета, родени през май са били с около 20% по-ниски, отколкото при тези, родени през ноември.

Бебетата имат два пъти повече автореактивни Т-клетки. Те са потенциално опасни клетки, които по-късно могат да се обърнат срещу собствения организъм.

Предишни изследвания показват, че рискът от множествена склероза е най-висок при хората, родени през май и най-нисък при тези, родени през ноември.

Разбира се, тези наблюдения не трябва да ви карат да се плашите, ако детето ви се роди в месец, натоварен с негативен смисъл. Тези изследвания не могат да бъдат единствена предпоставка за възникване на здравословен проблем в бъдеще. Факторите са много, а важното е да спазвате здравословен начин на живот.

Коментирай
Свободно време