Майчинство

Как да накараме детето да спи?

Малко повече за това колко важен е сънят и то по няколко пъти на ден

05.02.2015г. / 16 12ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

В различните етапи от живота бебетата, малките деца и децата в предучилищна възраст трябва да взимат редовната си доза сън, за да са здрави. Крехкият все още организъм на децата има нужда от здрав сън, защото той е жизненоважен за правилното развитие и растеж както физически, така и психически.

От колко сън имат нужда децата?

Правилото за съня е просто. До около 5-месечна възраст бебетата обикновено имат нужда от 3 дремки на ден. Между 6 и 18 месеца дремките стават 2. Между 18 месеца и 2 години в повечето случаи е достатъчен и само един следобеден сън.

Децата постепенно ще спрат да поспиват през деня след 4-годишна възраст.

Преходът от 3 подрямвания на ден към 2 никак не е лесен. Има период, в който децата не са особено уморени, за да поспиват 2-3 пъти, а пък само един сън им е прекалено недостатъчен. Затова преценката трябва да се вземе от родителите според ситуацията.

Ето няколко съвета за това как по-лесно да накарате детето да спи следобеден сън, най-вече когато не иска да го прави, защото му се играе или поради някаква друга причина.

Придържайте се към рутината

Ако детето знае, че следобедната дрямка винаги се случва по едно и също време, то ще знае какво го очаква и предварително ще се настрои за това. Доказано е, че малките деца се съгласяват да направят нещо, когато са подготвени какво ги очаква.

Свързани статии

Осигурете добро качество на съня

Спокойствието е най-важно. Тишината е абсолютно задължителна, за да не се нарушава сънят на детето, да няма външни дразнители и да може почивката да е наистина качествена. Така и сънят ще е по-продължителен.

Не пропускайте идеалните моменти за дрямка

Понякога не можем да се съобразяваме с абсолютната и точно регламентирана рутина. Има моменти, в които просто виждаме, че детето умира за сън или е крайно изтощено. Не пропускайте тези моменти, а гледайте възможно най-скоро да го сложите да подремне, за да си поеме нужната доза сън.

Преместете времето за лягане по-рано

Ако не сте успели да сложите детето да спи следобед, обезателно изместете вечерното лягане по-рано. Това гарантира благополучния сън през нощта. Детето няма да е раздразнително и ще може лесно да се справи с дневните си дейности и занимания.

Коментирай