Майчинство

Традиции от различни части на света, свързани с появата на бебето

В Япония също пазят пъпната връв на бебето

07.03.2015г. / 18 06ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Във всяко кътче на света има различни ритуали, обичаи и традиции, които се правят при появата на бебе в семейството. Те зависят от тяхната култура и произход. Споделяме някои интересни обичаи, някои от които се доближават и до нашите.

Пуерто Рико

Когато в някое пуерториканско семейство се роди бебе, на ръчичката му се връзва гривничка с висулка, изобразяваща юмрук. Тази гривна ще пази бебето от зли очи и ще му донесе късмет.

Тринидад и Тобаго

В Тринидат и Тобаго, когато някой отиде на гости на новородено, трябва да сложи пари в ръчичката му. Това се прави за просперитет и живот, пълен с изобилие.

Армения

Тук се прави един много интересен ритуал, който напомня за прощъпалника. Когато се появи първото зъбче на бебето, родителите организират специална церемония наречена Agra Hadig. Бебето се поставя на пода, заобиколено от разнообразни предмети, като топка, книга, химикалка и т. н. Предметът, който бебето ще избере символизира неговото бъдеще.

Китай

В китайските семейства, когато бебето навърши един месец, по пълнолуние се провежда специална церемония в чест на първия месец от неговия живот. Това е първото важно събитие за новороденото. На него роднини и приятели носят дарове за бебето, като сребърни и златни накити, монети, сервизи, играчки, дрешки и други.

Родителите на бебето също дават подаръци на своите близки и приятели. Видовете подаръци варират, но едни от най-честите са яйца, боядисани в червено. В китайската култура яйцата са символ на хармоничен живот, а червеният цвят е знак за щастие.

Бахамите

Според стара традиция на Бахамите, щом пъпчето на бебето падне, то трябва да бъде заровено в двора на дома. Смята се, че така детето винаги ще намира пътя към дома, независимо колко надалеч пътува. Според друга традиция, на ръчичката на новороденото за няколко седмици се връзва черна панделка, която да го пази от зли духове.

Свързани статии

Бразилия

В Бразилия, когато се роди бебе, всеки който го е посетил в болницата получава малък подарък под формата на сувенир, като магнит, персонални бележници, парфюмчета и други. Така бебето и майката благодарят на всеки, който ги е уважил.

Япония

Докато в някои страни майките пазят първия кичур коса на своето бебе или първите обувчици, японските майки държат много на пъпчетата на бебето. В болницата родилките получават по една малка дървена кутийка, в която понякога има малка кукла облечена в кимоно.

Кимоното може да се разгърне и в него да се постави пъпната връв на бебето. Смята се, че по този начин се осигурява положителна връзка между детето и майката.

Коментирай