Майчинство

Кога се налага стоматологично лечение на деца под пълна анестезия

Само при страх или специални потребности на детето

13.03.2015г. / 13 55ч.
Мария Дуковска
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Някои деца започват да изпитват тревожност или страх още при пристигането си в денталния кабинет. Като резултат, не са способни да кооперират на денталния лекар при предстоящите манипулации, както и да останат на зъболекарския стол достатъчно дълго, за да получат необходимото лечение.

В тези ситуации лечението на децата може да бъде проведено в присъствието на анестезиолог. Широко използваният термин е „лечение под пълна анестезия“, макар и да се касае за форма на анестезия, при която не се потиска рефлекса на дишане, както и сърдечната дейност.

Анестезията се поставя по два начина инжекционно (мускулно) или венозно (посредством абокат). Медикаментите, които се поставят са високо пречистени и в ниска концентрация, така че се свежда до минимум рискът от нежелани ефекти.

Метаболизират се бързо – чрез черния дроб и бъбреците. Продължителността на анестезията е от 20 до 60 минути. Медикаментите предизвикват ретроградна амнезия, т. е. загуба на паметта назад във времето. Децата не си спомнят поставянето на анестезията, нито последващите я манипулации.

Този вид лечение служи за преодоляване на страха от зъболекар. Препоръчва се също така при много малки пациенти, например за лечение на кариес на ранното детство, както и при по-големи, нуждаещи се от лечение на множество кариеси или усложнения, свързани с кариес (пулпити и периодонтити).

Подходящо е и при деца, които имат силно изразен рефлекс на гадене. Част от лечението е и на деца със специални потребности или общи заболявания, изискващи такъв тип лечение (напр. множествена склероза).

Лечението на детето Ви под пълна анестезия със сигурност ще е притеснителна процедура за Вас. Ако ви се наложи да прибегнете до процедурата, помнете: необходимо е да не показвате явно и да не предавате притесненията си на детето.

За да се случи всичко по желания начин е важно да запазите спокойствие и да окуражавате малкия пациент максимално много. При поставянето на анестезията присъствието Ви е желателно – може да държите ръката на детето, да му говорите, пеете като по този начин му напомняте, че не е само. Може да дойдете с любима играчка или одеялце, така че детето да се чувства максимално комфортно.

Дентален център Медикъл дент предлага стоматологично лечение на деца под пълна анестезия.

Обърнете се за консултация към нас на телефон: (02) 963 07 37 или имейл: office@medicaldent.bg.

Коментирай
Свободно време