Майчинство

Често срещани кожни проблеми при бебета

Кои са опасни и кои не?

18.03.2015г. / 17 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Новородените бебета имат много мека и чувствителна кожа. Те са силно податливи на голямо разнообразие от кожни проблеми, обриви и заболявания.

Обривите изглеждат тревожни и са основен източник на грижи за родителите. Добрата новина е, че по-голямата част от обривите са самоограничаващи се. Въпреки това, някои от тях се нуждаят от лекарска помощ.

Вижте кои са най-често срещаните кожни проблеми при новородените бебета.

Подсичане

Този вид обрив е обичаен и е предизвикан от широката употреба на памперси. Запаряването с памперса води до създаване на среда, подходяща за развитие на гъбички.

Овладяването на този обрив е много лесно. Полагайте защитен крем срещу гъбички и се опитайте да изолирате кожните гънки, където рискът от задържане на влага е по-голям.

Акне

Съвсем нормално е за новородените да страдат от акне или подобни пъпки. Това се дължи на ефекта на майчините хормони, които са филтрирани през плацентата в кръвта на бебето. Те се появяват под формата на розови петна по лицето.

Повечето родители се безпокоят, но не е нужно. Най-често бебешкото акне отшумява след около месец и не се нуждае от лечение.

Токсична еритема

Звучи страшно, но това кожно състояние е от самоограничаващите се.

То обикновено се появява като ситни червени петна с концентрирано бяло петно в средата. Може да се появи навсякъде по тялото.

Най-важният фактор, който трябва да се има предвид, е здравословното хранене на бебето. Ако бебето се храни, пишка, няма температура, остава будно и активно дори през нощта, реагира на майчините стимули, тогава няма повод за притеснение, дори и от този вид обриви.

Ако обаче бебето спре да се храни и да извършва всички останали дейности, изглежда замаяно и мълчаливо, тогава състоянието трябва да бъде оценено от специалист.

Свързани статии

Екзема

Екземата е често срещан проблем, който засяга бебетата около 2-3-месечна възраст или по-късно. Екземата изглежда като червена зона със сърбеж по бузите или гръдния кош.

Тези бебета обикновено имат много суха кожа, която се лющи или има ситни воднисти мехурчета.

Тежестта на екземата е променлива. Тя може да се появява периодично по тялото на детето до съзряването му.

Най-доброто решение срещу екзема е доброто овлажняване и използването на сапуни с неутрално pH.

Милия

Милия или комедони също е често срещано кожно състояние. Представлява бели петна, появили се поради блокиране на мастните жлези под кожата. Натрупват се мастни отлагания и себум в подкожието, следствие от което са комедоните.

Коментирай