Майчинство

Как да представим бебето на домашния любимец без стрес?

Срещата може да е шокова както за животното, така и за хората

08.04.2015г. / 12 44ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Израстването на децата сред домашни любимци има много ползи. Животните обичат децата, а децата направо ги обожават.

Игрите са луди, палави и изпълнени с любов. Почти няма дете, което да не иска домашен любимец. Това приятелство прави децата и животните неразделни, учи малчуганите на толерантност, внимание и уважение към другите същества, което неминуемо оказва влияние и върху отношенията им с хората.

Понякога идването на нов член на семейството е ситуация, трудна за приемане. Ако вече имате домашен любимец, който не осъзнава, че скоро в семейството ще се появи бебе, трябва някак да го подготвите, за да няма травмиращи моменти.

Как най-лесно да направите това?

Направете план за раждането – специално за животното

Вярно е, че последното нещо, за което мислите в момента преди раждането, е домашният ви любимец, но ако искате всичко да мине по мед и масло, трябва да го включите в плановете си.

За да не оставяте животното в стресова ситуация, когато хукнете към болницата, уговорете някой близък да го гледа или да го заведете при него. Така животното няма да асоциира пристигането на новия член на семейството с нещо травмиращо и лошо.

Колкото и да не ви се вярва, животните също имат своя психология, макар и различна от човешката и стресът влияе не по-малко зле на тях, както на нас, хората.

Въвеждане на бебешки неща отрано

Добре е да свикнете животното с промяната в пространството. Животните много добре познават територията си и когато нещо ново влезе в нея, неминуемо им прави впечатление.

Снимка: Thinkstock

Затова поставете предмети из дома, които ще служат на бебето, когато то дойде. Нека животното ги обходи и свикне с присъствието и миризмата им. Поставете количката, леглото, люлката или кошчето на централни места в дома, за да бъдат достъпни за вниманието на животното, особено ако е куче.

Подхвърлете одеялце с миризмата на бебето

За да нямате проблеми с животното, когато донесете бебето вкъщи, постарайте се да изпратите някой близък у дома, който да представи на животното одеяло или дреха с миризмата на бебето.

Така ще избегнете неочаквани ситуации, защото животното ще е запознато с миризмата на идващото мъниче и изненадата няма да е чак толкова голяма.

Свързани статии

Допуснете „целувки“, ако желаете

Някои хора намират за недопустимо животното да ближе бебето, но ако тази идея не ви притеснява, можете да го оставите хубаво да го „целуне“.

Така връзката между животното и бебето се заздравява.

Дайте малко повече любов на домашния си любимец

Ясно е, че цялата ви любов ще бъде насочена към бебето, но все пак отделете малко от нея и за животното. Съществува опасност то да почувства отдръпване от ваша страна, което може да предизвика ревност и нейните негативни прояви.

Не забравяйте, че животните са изключително сензитивни и усещат всяка промяна в поведението на стопанина си.

Коментирай