Майчинство

Кога и как е най-добре да пробиете ушите на детето?

Съвети за родители

12.05.2015г. / 10 27ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ако планирате да пробиете ушите на бебето си, трябва да вземете предвид някои неща, за да го направите по най-добрия начин.

Коя е най-добрата възраст за пробиване на ушите?

По принцип най-добре е да оставите детето да порасне и само да реши дали иска обици и какви точно. Но ако сте решили да го направите в невръстна възраст, за да спестите болката на детето по-нататък, трябва да знаете, че е препоръчително да го направите след 6-тия месец.

Преди това не е добре да се пробиват ушите на бебето с оглед не добре развития имунитет и риска от инфекции.

Ето и няколко съвета, които да последвате преди да пробиете ушите на бебето:

Уверете се, че сте направили всички имунизации

Когато се решите на пробиването на ушите е добре да направите всички необходими имунизации на този етап. Така ще намалите риска от инфекция и усложнения от нея.

Уверете се във всички хигиенни стандарти

Важно е да се убедите предварително в хигиената на инструментите, които ще бъдат използвани за процедурата. Обиците също трябва да бъдат старателно почистени преди поставянето.

Намалете болката

За да направите процедурата по-малко болезнена, помолете на детето да бъде поставен локално обезболяващо или местна упойка. Замразяването на тъканта с лед също е добър вариант. Така детето ще преживее стреса по-лесно.

Свързани статии

Почиствайте ушите редовно

За да не се натрупват бактерии, които да предизвикат инфекции, почиствайте ушите около дупките редовно. Сваляйте обиците, почиствайте старателно тях със спирт, както и областта около дупките.

Завъртайте обиците нежно

Докато зараснат дупките има вероятност около обицата да се хваща коричка. За да избегнете срастването на обицата с кожата, завъртайте я от време на време.

Бъдете внимателни при обличане

За да не закачите незарасналите все още дупки, бъдете внимателни при обличане и събличане. Така не само ще предотвратите дискомфорта на детето, но и ще спомогнете за по-бързото зарастване на раните.

Коментирай