Майчинство

7 неща, които трябва да знаем за аутизма

С какво се различават аутистите?

14.05.2015г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Разстройствата от аутистичния спектър представляват нарушения в развитието, които могат да причинят големи социални, комуникационни или поведенчески проблеми.

Има много сигнали, които издават наличието на аутизъм. Причините и лечението на това мистериозно състояние все още не са изяснени, но има някои неща, които можем да кажем за аутизма.

Едно дете с аутизъм може:

  • Да не реагира на името си през първите 12 месеца от живота;
  • Да не се насочва към предмети, да не демонстрира никакъв интерес;
  • Да избягва зрителен контакт;
  • Да иска да бъде само;
  • Да има проблеми с разбирането на другите хора, както и другите да не го разбират;
  • Да има забавени комуникативни умения;
  • Да се притеснява от незначителни промени;
  • Да демонстрира странно поведение като кършене на ръце, въртене на тялото или въртене в кръг.

Аутизмът е генетично заболяване

Погрешно е да се смята, че аутизмът може да възникне вследствие на погрешно възпитание или някаква психологическа травма. Това състояние е генетично. Психологическите фактори не влияят на аутизма.

Ако една двойка има дете с аутизъм, съществува вероятност между 5 и 10% следващото им дете също да е с такъв проблем.

В случаите на еднояйчни близнаци вероятността и двете деца да имат аутизъм е около 60%.

Хората с аутизъм не са задължително агресивни

Често се тиражира твърдението, че аутистите са агресивни и са склонни да нараняват както себе си, така и околните. Това не е вярно.

Проява на агресия е възможна само в случаите на силно сензорно претоварване или емоционална потиснатост. Това поведение не е типично за аутистите, а е по-скоро извънредна проява.

Поставянето на диагнозата е много трудно

Не съществува медицинско изследване за точно идентифициране на аутизма, което го прави много труден за откриване. За да се диагностицира едно дете с аутизъм е необходимо специално наблюдение от лекари, психолози и педагози.

В някои случаи аутизмът може да бъде открит на 18-месечна възраст и дори по-рано. Но до навършване на втората годинка на практика се смята, че диагностицирането е твърде трудно.

Свързани статии

Кучето може да помогне

Проучванията показват, че кучетата помагат за значителното подобряване на качеството на живот, независимостта и безопасността на децата с аутизъм. Наличието на куче около детето намалява рисковете от агресивно поведение, успокоява детето и действа като връзка между детето и средата му на съществуване.

Няма научно доказана връзка между ваксините и аутизма

Едно изследване, проведено през 1998 година открива връзка между ваксините срещу морбили, паротит и рубеола и аутизма. Това проучване предизвика сериозни опасения от ваксинациите, в резултат на което броят на имунизираните след този период е значително намалял.

Родителите се страхуват от редица потенциални рискове, включително и от отключване на аутизъм, което практически е невъзможно.

Статистиките бележат и ръст в заболеваемостта от тези иначе силно затихнали заболявания през годините преди 1998 година.

До момента няма лек за това състояние

Въпреки това проучванията продължават. Те показват, че ранната интервенция значително подобрява състоянието. С намесата на специалисти децата до 3-годишна възраст могат да усвоят важни умения.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Петър ( преди 8 години )
До Е що не?: А вие се ваксинирайте и живейте в 22 век, но не казвайте на другите какво да мислят и да правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Петър ( преди 8 години )
В статията не е написано почти нищо за това сериозно психично заболяване, което засяга децата. Първите случаи на това заболяване, които детският психиатър Лео Канер нарича "вродени аутистични нарушения на афективен контакт" са наблюдавани през 1943 г. По онова време и много след това никой не е забелязал, че първите случаи на това разстройство се появяват в САЩ, след широкоразпространената ваксинация срещу коклюш. Освен изброените в статията 8 причини, които проявават аутистите, има и редица други. Малките деца не протягат ръце, когато родителите им искат да ги гушнат, те се отнасят към хората като към предмети, не изпитват емпатия, не могат да разберат как се чувстват другите, когато отраснат се инресуват от целия свят, и как той би могъл да им въздейства, почти никога не се здрависват, страхуват се почти от всичко, от шума на хладилника, от рисунката или картината на стената, от ярки светлини, а най-много се страхуват от тъмнината. Написаната по-горе статия е подвеждаща, тъй като е казано, че аутистите не са агресивни и не нападат другите. Това донякъде е така, но авторът на статията удобно е пропуснал да спомене за кое заболяване от аутистичния спектър става дума. Основно те са четири: PDD-NOS (атипичен аутизъм), като случаите могат да бъдат както тежки, така и по-леки, синдром на Аспергер, синдром на Рет и класически аутизъм. Децата с аутизъм са забелязани да си удрят главата в стената или както намерят, което говори за непоносимо главоболие, също така докато са бебета си дърпат ушите. Бих могъл да напиша много по-сериозна, описателна и подкрепена с факти статия от написаната, но мястото няма да ми стигне. Що се отнася до тиражираните навсякъде напълно безопасни и ефективни ваксини, бих искал да попитам автора/авторката на коментар 3. Как мислите, животът в недоимък, нередовното хранене или храненето с ***, обитаването на жилища, които нормалния човек не може да си представи, мръсната вода, липсата както на хигиена, така и на канализация, изчерпването на витамин С (знаем, че този витамин отговаря както за борбата срещу инфекциозните заболявания, така и за поддържането на кръвоносните съдове, а ваксинацията води до изчерпването на витамин С), мръсотията изобщо в Африка, влияят ли на заболеваемостта и смъртността от всички бактериални и инфекциозни болести, с които от сутрин до вечер ни плашат по телевизията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 4 rate down comment
Е що не? ( преди 8 години )
Без ваксините са хората в Африка. Дали им е добре, а? Ваксините не са най-лошото нещо на света, колкото и да върви пропаганда по тоя въпрос. Много хора се вързаха на глупостите, че ваксините са вредни, затова се връщат заболявания от миналото, които бяха затихнали. Не се ваксинирайте, живейте си в 19 век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
иванова ( преди 8 години )
Да!Медикаментозно лечение няма,но България е единствената страна в ЕС,която няма никаква политика за подпомагане и образование на тези деца.Те са оставени на усилията на родителите си или вегетират в социалните домове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар