Майчинство

4 прости, но основни съвета за млади майки

Спокойствието винаги е най-добрият съветник

09.06.2015г. / 15 25ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

С идването на прекрасното ви и дългоочаквано бебе някои неща се променят. Развълнуваните майки обикновено с нетърпение очакват животът и външният им вид да се върнат по старо му. В повечето случаи обаче това изисква време и търпение.

За да избегнете напрежението и за да се съсредоточите върху радостните моменти, вижте четирите основни и простички съвета, които ще ви помогнат в началото на бременността.

1. Не очаквайте чудеса за тялото си

След раждането тялото има нужда от време, докато се възстанови. Плацентата, околоплодната течност, натрупаните мазнини, разширената матка – заради всичко това тялото не може да се възстанови с магическа пръчка.

Нормално е да задържите няколко излишни килограма след раждането. Противопоказно е веднага да започвате диети за отслабване, защото предстои кърмене. Възстановяването на теглото може да отнеме 12 месеца, дори повече в някои случаи.

2. Спестете пари

Новите родители трябва да имат предвид допълнителните разходи, които се отварят с идването на бебето. Купищата бебешки пособия, които ще са ви необходими, струват пари. Затова, ако сте от харчещите с широко разтворени пръсти, научете се да спестявате.

Така ще спестите не само пари, но ще си спестите и нерви и разправии, които липсата на средства обикновено предизвиква.

3. Запазете време само за вас като двойка

Често срещана грешка на младите родители е да загърбят чисто емоционалната си и физическа връзка като влюбени, каквато са имали преди. Цялото внимание, най-вече на майката се насочва към бебето.

За да не страда половинката ви, а заедно с това и цялата ви връзка, не забравяйте да отделяте специално време за интимност и нежност. Ще се изненадате колко добре ще се почувствате. Много двойки дори преоткриват любовния си живот в този период.

Свързани статии

4. Бъдете готови да се притеснявате

Всяка млада майка се притеснява изключително много за бебето си. Не че останалите майки не се притесняват, но просто тези, на които им се случва за първи път са много уязвими.

Майчинството е прекрасен подарък от природата. То пробужда неусещани досега инстинкти у една жена, което я променя неописуемо много.

За да се научите да мислите трезво и да взимате адекватни решения относно отглеждането на малкото ви бебенце, трябва да се подготвите за неизбежните притеснения. Те са напълно нормален процес в майчината психика.

Спокойствието винаги е най-добрият съветник.

Коментирай