Майчинство

Кога жените се връщат към секса след раждането?

Отговорът ще ви изненада

04.06.2015г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

След като бебето се роди, повечето майки усещат вагината си като че ли е била на война. Последното нещо, което им се прави е секс. И то не само заради физическата травма от раждането, но и от емоционалното пренасочване на вниманието към бебето.

Заради възстановяването на вагината след раждането обикновено лекарите съветват да не се прави секс поне 6 седмици след раждането. 6 седмици са си твърде дълго време за някои хора, но физиологията си иска своето.

Разбира се, не всеки чака 6 седмици преди да се върне към старите си интимни навици. Това провокира учени от университета в Сао Пауло, Бразилия, да проверят след колко време всъщност майките се връщат към секса след раждането.

Те провели интервюта с повече от 800 майки относно техните сексуални навици след раждането. Резултатите може и да ви изненадат силно!

Според изследването, което е публикувано в списание Sexual Medicine, средностатистическата жена чака около 2,1 месеца, за да се върне към нормалните си сексуални навици.

Изследването проследява жени в различни следродилни моменти и открива, че 17% от двойките, връщащи се отново към секса, го правят преди 6-ата седмица.

В същото време повече от 22% от жените са изчакали повече от 3 месеца, за да правят секс отново.

Отделно изследователите пресметнали, че цялата изследвана група правела секс редовно със сигурност след седмия месец след раждането.

За съжаление, има и някои не толкова радостни открития от изследването: 21,1% признават, че сексуалният им живот намалява след раждането, докато 87% от анкетираните заявили, че имат желание за секс, но без реално да го практикуват. Това означава, че 13% от жените не са се чувствали в настроение за интимност след раждането.

Свързани статии

Добрата новина от изследването е, че спокойно можете да имате сексуален живот след раждането. Повечето жени го правят.

Важно е да се следи личното състояние и според собствената преценка да се взима решение кога е най-подходящото време за връщане към сексуалните навици.

Що се отнася до спадовете в сексуалния живот, изследователите са направили проучването в рамките на 8 месеца след раждането и не са проследили интимните стремежи на жените по-нататък. Това не означава, че любовният им живот е замрял.

Трябва да се имат предвид и редица други фактори след раждането, като кърмене, умора, липса на сън, изтощение, спад в енергийните нива, от които естествено следствие е пониженото либидо.

Коментирай
32 rate up comment 0 rate down comment
tani80s ( преди 8 години )
И задължителните лохии траещи при повечето жени,поне 30 дена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време