Майчинство

Бебешки колики – как да ги облекчим?

Доверете се на хомеопатията

18.06.2015г. / 09 36ч.
Михаела Лазарова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

През първите 13 седмици от раждането, храносмилателната система на бебето се учи да функционира. В този период най-честото неразположение, пред което са изправени бебето и родителите са коликите.

Кои са основните причини за тяхната поява, интензитет и продължителност?

Още с първото хранене, независимо дали то е с кърма или с адаптирано мляко, в стомахчето на бебето се образуват газове. Това е съвсем нормално и резултат от преработването на лактозата, протеините и другите хранителни вещества, които новороденото приема.

Храните и напитките, които кърмещата майка консумира са от съществено значение. Така например цитрусовите плодове, някои зеленчуци, като доматите са с по-висока киселинност. Трябва да се внимава и с консумацията на млечните протеини, които се съдържат в млякото, сиренето, маслото и други. Чрез отделянето им в кърмата, те могат да предизвикат дискомфорт при новороденото. Други храни и напитки, които трябва да се избягват са соята, фъстъците, кофеиновите напитки.

Ако кърмите е много важна не само позата, в която храните бебето. Поглъщането на въздух при хранене също предизвиква появата на колики. Затова се препоръчва бебето да се изправя да се оригне на всеки 5 минути по време на сукане. В случай, че храните бебето с бебешка формула, проверете отвора на биберона. Той не бива да е нито прекалено малък, нито прекалено голям, защото и в двата случая се поглъща повече въздух.

При някои жени има увеличено производство на кърма, което се нарича синдром на хиперлактация. В този случаи гърдите произвеждат повече мляко, съдържащо повече вода и лактоза, отколкото по-хранителното задно мляко.

Това е причина за образуването на газове в коремчето, но също така бебето иска да суче по-често, защото не си набавя достатъчно хранителни вещества.

Може ли да предотвратите появата на колики? Не, но има начин да намалите дискомфорта. В следващите редове ще видите няколко ефикасни метода, които могат да помогнат на вашето бебе.

Масаж на коремчето

Масажът на коремчето е едно добро решение, което може да успокои коликите при бебето. Сложете бебето да легне по гръб. Поставете ръката си на коремчето му и започнете да я движите бавно по посока на часовниковата стрелка. Правете този масаж няколко пъти на ден. По желание може да нанесете и бебешко олио.

Гимнастика

Леката гимнастика също облекчава коликите, спомагайки за елиминирането на газовете. Отново сложете бебето да легне по гръб. Хванете крачетата за стъпалцата и ги свийте бавно към коремчето (притискайки ги леко към него). Бройте до шест и отпуснете. Направете няколко повторения.

Доверете се на хомеопатията

Много майки избират хомеопатията като средство за облекчаване на коликите, запека, нощния плач и безпокойството. Продукт, на който може да разчитате е Коликинд.

Тези капки са създадени специално като грижа към растящото бебе. Комбинират пет хомеопатични препарата: лайка – известна с антисептичните си и успокояващи свойства, сантонинов пелин – облекчава стомашното неразположение при нервните деца, суроватка от краве мляко - води до съзряване на лигавицата на стомаха и помага при храносмилателни разстройства; колоцинт – африканско растение, бори се срещу спазми и болки на стомаха, и магнезиев хлорид, който помага за безболезненото освобождаване от газовете и действа благотворно при запек и метеоризъм.

Приемът на Коликинд е много лесен поради неговата течна форма. Изследванията показват, че хомеопатичното лекарство действа по-ефективно от симетикона върху всички неприятни симптоми, свързани с коликите - плачът на бебето намалява, апетитът му се повишава, стомахчето се успокоява и сънят се нормализира.

Коликинд е и единственият препарат, който може да се дава профилактично. Не е нужно да чакате да започнат болезнените спазми, за да търсите варианти за лечението им. Продуктът е клинично изпитан и напълно безопасен и можете да започнете да го давате още в първата седмица след раждането - 3 пъти по 3 капки дневно. А при остри симптоми се препоръчват по 3 капки до 6 пъти дневно. 


Релаксираща вана

Бебетата обичат водата, а тя може да им помогне в моменти, в които коликите нарушават техния сън. Пригответе топла вана и добавете към нея 3-4 капки масло от лавандула. Сложете бебчето във ваната и нежно масажирайте коремчето му. Това не само ще намали газовете и подуването, но ще помогне на бебето да заспи по-лесно.

Билкови чайове

Има няколко билки, които бебето ви може да приема между храненията приготвени под формата на отвара и по този начин да намалите интензитета на коликите. Една от тях е босилекът. Той е с високо съдържание на евгенол, който притежава спазмолитични и седативни свойства, елиминиращи газовете и стомашните неразположения.

За да го приготвите, сложете 1 чаена лъжичка сушени листа босилек в чаша с гореща вода. Покрийте я и оставете листата да се запарят 10 минути. Прецедете и охладете напитката. Давайте по 1-2 супени лъжици от този чай на вашето бебе, по няколко пъти на ден. Ако кърмите, вие също може да приемате по 1-2 чаши чай от босилек.

Свързани статии

Други две чудесни билки, които успокояват бебешките колики са лайка и семена от копър. Чаят от лайка се приготвя по същия начин като чая от босилек. За да си направите чай от семената на копър, трябва предварително да ги счукате.

Сложете около 1 чаена лъжичка от тях в 300 мл гореща вода. След 10-15 минути прецедете и охладете напитката. Кърмещите майки могат да пият 2-3 пъти дневно от тези чайове, а за малките бебета се препоръчва по ½ до 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден.

Снимки: istock

Коментирай