Майчинство

Защо бебето плаче по време на кърмене?

Детето изпитва емоционален стрес

10.07.2015г. / 12 38ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кърменето осигурява на бебето не само майчино мляко богато на много важни хранителни вещества, но също така му дава топлина, уют и любов. Но каква може да бъде причината бебето ви да плаче по време на кърмене? Ето няколко от най-честите причини за това.

Не иска да суче в този момент

Ако бебето плаче, докато е на гърдата ви, това може да е знак, че в този момент не е гладно и няма нужда от мляко. От друга страна, ако отделянето от гърдата също предизвика плач, това може да се дължи на факта, че бебето просто иска да суче за удобство, но не желае да има приток на мляко.

Бебето предпочита другата гърда

Колкото и странно да звучи, някои бебета имат предпочитание към едната или другата гърда. Плачът по време на кърмене може да е провокиран именно от това негово предпочитание.

Бебето изпитва емоционален стрес

Бебетата са чувствителни към емоциите на майката. Когато вие сте спокойна и щастлива, тази положителна енергия ще се усети от бебчето. И обратно. Ако по някаква причина сте нервна и особено по време на кърмене, бебето ще бъде неспокойно и е възможно да плаче.

Първи зъбки

Когато започнат да растат първите зъбки, бебето ще плаче по-често от обикновено. Докато някои бебета чешат венците си по време на кърмене, за други това е болезнено и храненето е съпроводено с плач.

Бебето не получава достатъчно мляко

Това може би е една от най-честите причини, поради които бебетата по време на кърмене плачат и са неспокойни. Ако кърмата ви потича по-бавно, бебето е гладно и нетърпеливо да се нахрани.

Свързани статии

Бебето има млечница

Млечницата е често срещано неразположение при малките бебета. Тя може да предизвика дискомфорт и да направи кърменето болезнено за бебето.

Запушен нос

Ако нослето на бебето е запушено, това ще му създава трудност да координира дишането и сученето. Уверете се, че то е добре почистено. Също така дръжте главичката му, така че нослето да не се опира в гърдата и това да не затруднява дишането му.

Снимка: Istock

Коментирай