Майчинство

Поверия за хвърлянето на пъпчето на бебето

Или как да орисаме с щастие и здраве детето?

29.07.2015г. / 14 41ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

В българската народна култура съществуват много поверия. Те се предават от поколение на поколение. Много хора вярват в поверията, особено ако те вещаят късмет.

И тъй като всяка майка иска най-доброто за своето дете, тя е готова да спазва някои от поверията, за да ориса детето си с добра съдба.

Един очарователен обичай е пъпчето на бебето да се хвърля на определени места, за да донесе това късмет и просперитет на детето в бъдеще.

Ще ви запознаем с най-популярните народни вярвания за пъпчето и влиянието му над съдбата на детето.

Според народните предания, където се хвърли пъпчето на бебето, такава ще е участта му. Например, ако хвърлите пъпчето на покрива на болница, детето ще стане лекар, когато порасне.

Ако го хвърлите на покрива на детска градина или училище, ще стане преподавател.

Ако пък майката реши да запази пъпчето на съкровището си, то ще живее при нея цял живот, ще бъде здраво и привързано към семейството си.

Поверията казват, че веднага след отрязването на пъпа на бебето, той трябва да бъде вързан с бял или червен конец за здраве и късмет. Не трябва да се връзва с черен цвят, защото това предвещава смърт, според преданията. Ако не значи смърт, то поне ще предрече лош и много тежък живот.

Някои хора вярват, че пъпната връв трябва да се пази. Ако родите второ дете е добре да хвърлите двете пъпчета заедно някъде. Така братчетата или сестричетата ще са винаги неразделни и ще се обичат, а няма да враждуват.

Други пък хвърлят пъпа на децата си в чужбина с надеждата да заминат и да станат преуспели хора някой ден.

Днес е модерно пъпчетата да се хвърлят на големи административни сгради, свързани с политиката, Европарламента, министерства, както и на покривите на чуждестранни големи фирми у нас.

Свързани статии

Възрастните баби вярват също, че ако пъпът на детето бъде хвърлен в буйна река, на детето ще му върви не просто по вода, а с лекота във всичко.

По-съвременните баби вярват пък, че трябва да се изчака с вземането на това решение, докато детето започне да проявява интерес към определена област. По този начин чрез хвърлянето на пъпчето само се подпомага съдбата на детето, а и то бива орисано да успее в онова, което му харесва.

Най-модерният прочит на поверието гласи да оставите съдбата на детето в неговите собствени ръце. Запазете пъпчето на сигурно място и когато то вземе решение какво иска да стане като порасне, му дайте пъпа то само да го хвърли там, където пожелае да се развива.

Коментирай