Майчинство

Всеки родител трябва да научи децата си на тези неща

Кое е най-основното във възпитанието?

05.08.2015г. / 17 01ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Децата са смисълът на живота. Те са нашето морално наследство, което оставяме след себе си. Всеки родител иска най-добрия живот за своите деца, както и децата да пораснат добри и качествени хора.

Възпитанието на родителите е нещото, което дава морални ценности на децата, учи ги как да се държат в обществото, показва им кое е истински важното в живота.

Кои са най-важните неща, на които трябва да научим децата си?

Всеки е различен

Няма нищо по-просто от това, но много хора се научават да мерят единствено със собствения си аршин. Всеки изглежда, държи се по различен начин, облича се посвоему. Всички тези избори трябва да се уважават.

Важно е родителите да подчертаят на децата си, че каквито и да са, трябва да се гордеят със себе си и да се обичат каквито са.

Няма значение каква професия ще изберат

Всеки родител иска детето му да се захване с престижна и доходна професия. Но така възпитаваме у децата си повече материални ценности, отколкото духовни.

Затова трябва да научим децата, че няма добра или лоша професия, няма престижна и срамна работа – трябва да има страст в онова, което вършим. Те трябва да направят своя избор, който сърцето им диктува.

Да обичат с цялото си сърце

Любовта е нещото, което свързва хората не само в интимен план, но и в социален. Обичта и уважението към хората са много важни ценности, които доста хора пренебрегват днес. Затова е важно да научим децата си на любов – да им я обясним, да им я покажем, да им я докажем.

Традициите и културата

Всеки човек трябва да познава историята на народа си, както и традициите му. Важни са и корените на собственото му родословие. Така се подчертава не само родовата памет, но и националната.

Все пак именно паметта е съхранила народите такива, каквито са днес.

Свързани статии

Да се чувстваш удобно в кожата си

Децата особено в тийнейджърска възраст позволяват нечие чуждо мнение да надделее. Ръководят се от някаква наложена представа за красота, влияят се от подигравки и подмятания.

Така животът в собствената кожа започва да става непоносим. Някои хора носят това бреме цял живот – бремето на комплексите спрямо външния вид.

Научете децата да се харесват такива, каквито са. Да се чувстват добре в собствената си кожа, да обичат всяка част от тялото си и да не се страхуват да го изразят.

Никога да не решават проблемите си с бой

Това важи както за момчетата, така и за момичетата. Проблемите трябва да се решават със стратегии, с комуникация, с обмисляне, дори с помощ от близки, ако трябва.

Коментирай