Майчинство

Каква е връзката между гледането на телевизия и проблемите в училище?

Прекомерното гледане при малките деца може да доведе до училищен тормоз

09.08.2015г. / 17 01ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Може и да ви се струва лесно да приготвите вечеря, докато вниманието на детето ви е заето с гледане на телевизия, но вече ще трябва да преосмислите този „родителски метод“.

Гледането на телевизия от най-малките има редица негативни ефекти върху развитието и не става дума само за увреждане на очите!

Ново изследване констатира, че прекомерното гледане на телевизия от малките деца в ранна и предучилищна възраст увеличава риска от това детето да стане обект на тормоз в началното училище.

Под тормоз учените разбират не само физическо малтретиране, но и вербална злоупотреба. Изследването е проведено в Университета на Монреал, Канада. 

Изследвани са почти 2000 деца. Родителите били помолени да споделят по колко време са оставяли децата да гледат телевизия в по-ранните си години, а децата трябвало да отговорят колко пъти се е случвало да търпят някакъв вид тормоз, пише realsimple.com.

Резултатите били публикувани в Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics (Списание за развитие и поведенческа педиатрия). Те обобщават, че всеки 53 допълнителни минути гледане на телевизия увеличават риска от училищен тормоз над детето с 11%. 

Основната теза, върху която се базира изследването е, че гледането на прекалено много телевизия понижава социалните умения на детето. 

Свързани статии

Повече време, прекарано в гледане на телевизия означава по-малко време за взаимодействие със семейството“, заявил ръководителят на изследването Линда Пагани. „Ранното излагане на телевизионни предавания е свързано също така с дефицит на вниманието, дефицит в развитието на някои функции на мозъка като контролиране на емоциите, възможност за съвместна игра или занимания, междуличностна нетърпимост, невъзможност за партньорство“, споделя още Пагани.

В много тежки случаи на увредени социални умения децата дори развиват невъзможност за контакт с очи при разговор, което е важна част от човешкото общуване.

Специалистите съветват времето, прекарано пред телевизора, да не надвишава 2 часа. Това е абсолютният максимум. 

Има много семейни дейности, които не включват телевизия. Игри, разходки, спорт, развлечения – открийте любимото за семейството ви!

Коментирай