Майчинство

Първи бебешки храни

Едни от първите зеленчуци, които се дават на бебето след отбиването са морковите

28.09.2015г. / 15 21ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вашето бебе вече е на 4-5-месечна възраст и независимо дали ще продължава да приема кърма е време да започне да опитва и различните вкусове на храната. Дегустирането на разнообразието от вкусове е вълнуващо не само за вас, но и за бебето ви.

Има една определена група храни, с които се започва и в нея са включени не само картофите, които се приготвят под формата на пюре, но и следващите изброени храни.

Морков

Едни от първите зеленчуци, които се дават на бебето след отбиването са морковите. Те са богати на витамин С, А и са неизменна част от бебешките плодови и зеленчукови пюрета. Бебетата обичат сладкия и плътен вкус на морковите, затова не пропускайте да ги комбинирате с картофи, варена тиква, с плодове като ябълка, круши, сливи.

Броколи

Броколите също са сред първите зеленчуци, които малките започват да консумират. Тъй като бебешките стомахчета са чувствителни, започнете да добавяте от зеленчука в малки количества. Ако забележите, че бебето има газове и неразположения след тяхната консумация, изчакайте още 2-3 месеца и след това започнете да добавяте към менюто им броколи.

Авокадо

Мекотата и плътността на авокадото го правят чудесно за консумация и от тези бебета, които все още нямат зъбки. Авокадото е богато на полезни мазнини, които са важни за развитието на мозъка на малките деца. Добавяйте го към всички видове пюрета.

Краставица

Обелете няколко колелца краставица и ги дайте на вашето мъниче. Когато зеленчукът е предварително изстуден, може да намали и неразположенията, причинени от никнещите зъбки. Зеленчукът е богат на витамини и минерали и ще осигури добра хидратация.

Свързани статии

Пъпеш и диня

Два чудесни плода, които може да приготвяте под формата на пресни сокове, да добавяте в пюрета или да давате под формата на изстудени парченца на детето, за да намалите подутите и зачервени венци вследствие на никнещите зъбки.

Ябълки, круши, праскови и сливи

Ябълките имат плътна текстура, в сравнения с тази на крушите. Ако вашето бебе няма зъбки е важно много добре да ги пюрирате. Както ябълките, така и останалите изброени плодове е добре да преминат лека термична обработка, за да не раздразнят бебешкото стомахче. Не забравяйте да премахнете и обелките им.

Снимка: istock

Коментирай
5 rate up comment 1 rate down comment
Petq ( преди 8 години )
И аз съм съгласна.Как ще отбиваш току що захранено бебе,което в най-добрия случай изяжда 5 лъжички твърда храна?И детето има нужда от мляко,какво да му дам?АМ ли?Прясно мляко ли?Най-добрата храна за едно бебе е кърмата,на който не му харесва,рекламация горе на небето при нашия създател
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 3 rate down comment
ana ( преди 8 години )
Малка критика към автора на статията."Едни от първите зеленчуци, които се дават на бебето след отбиването....." Отбиване на бебе не може да се случи при положение,че бебето тепърва се захранва с нова храна,и не се знае дали ще я приеме или още дълго време ще си иска кърмата.Няма начин да стане просто защото няма да има с какво да се храни това бебе.А и няма смисъл да отбиваш и кърмата да я замениш със скъпото АМ.Няма логика.И сучещо 5 месечно бебе няма да приеме шишето,ако ти си решила да го отбиваш без да се интересуваш от неговото желание.А това ще го знаете ако сте гледали бебе.Но явно не сте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар