Майчинство

5 начина да овладеете детското съревнование

Съревнованието между братя и сестри често се превръща в проблем

16.10.2015г. / 14 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Съперничеството между братя и сестри често е повод за кавги, понякога дори боеве. Психолозите и педагозите обаче казват, че невинаги родителите трябва да се намесват моментално, защото съревнованието е и полезно в определени моменти.

Ще ви представим няколко техники, които ще ви помогнат да държите положението под контрол.

1. Не се намесвайте прекалено рано. Ако го правите непрекъснато, това ще научи децата, че решенията се взимат от мама. Така ще станат инертни и неоправни като пораснат. Винаги ще бъдат несигурни и лутащи се.

Затова оставяйте ги да поспорят известно време и ако играта загрубява или виждате, че нещата отиват в грешна посока, намесете се.

2. Следете поведението на децата непрекъснато. Всяка дума, всяка реакция е от значение и подсказва за евентуален проблем. В случай, че забележите признаци на агресия, започнете да действате. Все пак управлението на конфликтите е задача на мама.

3. Избягвайте да стимулирате съревнованието за родителското внимание. Това е нещото, което разваля жестоко отношенията между братя и сестри. Елиминирайте това отношение към децата и стимулирайте сътрудничеството.

Снимка: iStock

Накарайте ги да извършат нещо заедно, разпределете задачите, изисквайте резултати. Важно е да се научат да работят в екип и най-вече в мир.

4. Ограничете физическата агресия между децата. Не само че е важно да стопирате саморазправата, но е важно и да възпирате себе си от такова отношение. Боят на деца обикновено ги тласка към същата реакция.

Някои родители смятат, че един шамар няма да навреди. Но дори едно леко плясване „отеква“ дълбоко в детското съзнание и оставя траен белег.

5. Помнете, че вие сте примерът за подражание, който децата ви следват неизменно. Много често те повтарят напълно поведението на родителите си. Ето защо е важно да сте ангажирани с положителните примери непрекъснато.

Награждавайте децата си, когато го заслужават. Отбелязвайте и насърчавайте добрите им резултати и поведение.

Коментирай