Майчинство

Признаци, че детето ви има силен характер

По какво да разберем, че у детето се крие стабилен бъдещ възрастен?

20.11.2015г. / 14 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Детето ви прави ли ви фасони? Изказва ли се по различни въпроси и отстоява ли мнението си, искайки да стане неговото?

Не бързайте да се ядосвате! Всички тези неща, както и някои други знаци подсказват, че детето ви има силна воля, а това не е никак лошо! Твърдият характер помага в много отношения в живота, затова не го потискайте!

Кои са признаците, че детето ви има твърд характер и силна воля?

То иска да се учи на различни неща

Повечето деца са любознателни, особено докато са малки и все още не познават добре света. Но ако вашето дете е особено любознателно и задава много въпроси, търси начини само да открие информация, това означава, че най-вероятно има силен характер.

Не се доверява сляпо, иска да знае и да разбира всичко, разсъждава. Това са повече от добри признаци.

Детето ви има мнение по всички въпроси

Едно от най-показателните неща, че детето ви е мислещо същество с характер, е мнението. Нима това не важи и за възрастните хора?

Когато детето има мнение, дори за най-малките неща, това говори много. Означава, че то разсъждава, взима решения, показва желанията си и демонстрира решителност. Всички тези качества ще са му от полза в бъдеще, когато порасне и когато ще трябва да разчита на себе си.

Детето ви умее да излага аргументи

Ако забележите, че детето ви спори с вас аргументирано, това показва силен характер на мислещ човек. Безразборното мрънкане е едно, аргументираното спорене – съвсем друго.

При такива деца родителски отговори от типа на: „Защото аз така казвам!“ не действат. Защо? Защото за едно мислещо дете с твърд характер това не е достатъчна причина да се подчини или да промени мнението си по ваш модел.

Снимка: iStock

Детето ви е твърдоглаво

На пръв поглед повечето малки деца са твърдоглави. Когато се отнася до яденето на полезни ястия, спазването на хигиена, писането на домашни и съгласяването със забрани, почти всички деца показват упорство и твърдоглавие. Но отношението към детайла и вниманието към високите стандарти подсказват, че детето не е твърдоглаво просто от инат, а че то има характер, който отстоява.

Свързани статии

Детето ви има усет за това какво е правилно и какво – грешно

Повечето деца просто изискват някакви неща от родителите си или прекрачват техните забрани, защото не разсъждават като възрастни кое е правилно.

Но ако вашето дете прекрасно разбира какво е редно да прави или иска, то има вече една силна основа на характера, върху която ще гради стабилност и твърдост.

Детето ви иска да бъде отговорно за някакви неща

Ако личността на вашето дете се развива в уверена, стабилна и силна посока, то тогава то има прекрасен силен характер. Децата, които искат да са отговорни за нещо у дома, показват ръководни умения в бъдеще. Много от тях се превръщат в чудесни успешни лидери, така че – радвайте се, родители, ако вашето дете иска да е отговорно!

Коментирай
Свободно време