Майчинство

Как да овладеем сезонната екзема при децата?

Съвети за облекчаване на раздразнена кожа при децата

04.12.2015г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Зимата носи студ, вятър и сух въздух, които взети заедно могат да предизвикат сезонна екзема. Нежната кожа на децата е най-податлива на поява на студови алергии и сезонни екземи.

Какво трябва да направите, за да успокоите такъв тип сезонна екзема при децата?

Мощна хидратация

Хидратиращите кремове и препарати са много важни в овладяването на сезонна екзема. Сухият леден вятър през зимата предизвиква характерни червени обриви, сърбеж, раздразнена кожа, които се повлияват много добре от правилно хидратиране.

Важно е обаче да се използват точните козметични продукти за деца, защото използването на лосиони за възрастни може да предизвика допълнително изсушаване на кожата. Това е от голямо значение особено когато кожата е твърде напукана и разранена – прилагането на лосион за тяло за възрастни може да утежни симптомите.

Използването на козметика с добавени аромати и подобрители също е противопоказно.

Спрете бързото изсъхване

За да помогнете на детската нежна кожа е добре да предотвратите бързото й изсъхване, например след баня. Постарайте се да мажете детето с подходящ продукт за след баня, за да се задържи естествената влага в кожата. Така ще намалите риска от допълнително изсъхване.

Обличайте детето в меки тъкани от естествени материали

Когато е налице сезонна екзема, много допълнителни фактори могат да усложнят симптомите. Такъв фактор са дрехите от изкуствени материи. Обличайте детето в меки тъкани, най-вече памучни, за да намалите раздразнението и да направите предприетата терапия по-ефективна.

Открийте дразнещите фактори

Освен студа и сухият вятър могат да са налице и други фактори, които предизвикват утежняване на симптомите на сезонна екзема. Проследете как кожата на детето реагира при употреба на шампоани, сапуни, душгелове, препарати за почистване в домакинството, с които детето има косвен досег, както и перилни препарати, с които перете дрехите му.

Възпалената кожа може да бъде раздразнена от много фактори, включително и изброените в съвкупност със студовата екзема.

Консултирайте се с лекар

За да сте сигурни какво точно предизвиква кожните проблеми на детето се консултирайте с лекар. Той ще направи необходимите тестове за алергии, кожни възпаления, инфекции и ще прецени дали се налага терапия с локални кортикостероиди, ако положението е по-сериозно.

Коментирай