Майчинство

Уроци, които научаваме от децата

Задавайте въпроси... много

08.01.2016г. / 16 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ние възрастните смятаме, че знаем всичко за света край нас, за взаимоотношенията с хората, за възпитанието на децата. Оказва се, че имаме още много да учим и че едни от най-ценните житейски уроци научаваме именно от децата. Споделяме някои от тях.

Обичайте безусловно.

Любовта, която изпитват децата е лишена от всякакви интереси. Малките никога не се страхуват или срамуват да покажат своите чувства. Те ще ви прегърнат с всичката си сила, която имат, лицата им ще блестят от щастие, ще ви накарат да се замислите с какво са заслужили цялата тази любов, а в замяна няма да искат нищо от вас, освен това да ги обичате.

Задавайте въпроси... много.

Много недоразумения се раждат от факта, че хората прибързват със изводите и не задават въпроси. Не се страхувайте да питате, учете се от децата.

Смейте се!

Винаги, когато можете се смейте от сърце. Откраднете от децата това, което те могат да правят най-добре, а именно – да виждат радостта от живота във всичко край тях и да се смеят. Както е казал великият Чарли Чаплин: „Ден без смях е пропилян ден“.

Радвайте се на малките неща.

Светът през очите на децата е очарователен. Те имат способността да виждат красивото дори и в най-малките неща, които обикновено ние възрастните не забелязваме. Могат с часове да се радват на водата, вятъра, който носи тяхното хвърчило или балон, на слънцето, пясъка, на снежинките. „Насладете се на малките неща и един ден може би ще погледнете назад и ще осъзнаете, че те са били големи.“ – Робърт Браулт

Гледайте на всеки ден като на шанс за ново начало.

Децата живеят безгрижно, те не прехвърлят проблемите си от единия ден за другия. Събуждат се с желанието за красиви емоции, за новия ден, в който ще сбъднат една своя мечта. За тях всеки нов ден е най-добрият.

Болката може бързо да изчезне, когато се лекува с целувка и любов.

Когато детето ви се нарани или е разстроено по друга причина, вие го гушкате, милвате, говорите му, целувате го. И тогава болката минава и бързо се забравя. Защо така да не бъде и в света на възрастните в отношенията между партньорите в една връзка.

Свързани статии

Живейте с отворен ум.

Защо според вас, когато децата рисуват, моделират или конструират, винаги правят красиви проекти? Защото не ограничават своите мисли и фантазии. Ето защо всичко им се получава. Това е пример, който също трябва да следваме.

Свободно изразявайте чувствата и емоциите си.

С възрастта човек се научава да контролира или възпира чувствата си в определени моменти. За разлика от възрастните, децата действат според своите емоции. Ако са щастливи ще ни го покажат, когато обичат също, когато са недоволни или страдат – няма да се поколебаят и отново ще покажат усещанията си.

Снимка: Istock

Коментирай